Руски офицер от ГРУ е организирал погрома в македонския парламент, заповедта е била да бъде убит Зоран Заев

Зоран Заев

Зоран Заев

Руски разузнавач е бил сред организаторите на така наречения "кървав четвъртък" в македонския парламент, когато тълпата нахлу в сградата и нападна представителите на социалистическата партия на Зоран Заев. Главата на Заев беше счупена, още няколко депутати бяха със серизони наранявания.

Според информация на македонския портал Бота сот заповедта дадена от руските разузнавачи към екстремистките групи на 27 април 2017 г. е била да бъдат убити Заев и Села, твърди изданието.

Инициалите на руския агент са В.Ф. и той работи в страна, съседна на Северна Македония. В.Ф. е организирал акцията в сътрудничество с Горан Живальевич, сръбски агент в Скопие.

Координацията на акцията е била извършена няколко дни по-рано в малко наоселено място на българското черноморие ,където вили имат служители на руското военно разузнаване (ГРУ).

В.Ф. е бил активен доста дълъг период в Скопие и в този период е успярл да вербова Живальевич. В критичния 27 април в телефонен разговор той настоял Заев и Села да бъдат убити, като заплашил сърбина, че в  разкрие досието му

По-късно стана известно, че Сърбия е въвлечена в скандала и затова беше изтеглен целият димпломатически персонал на посолството в Скопие.

Двете страни постигнаха споразумение да изтеглят служителите на разузнаванията от двете посолства.

Превод: Faktor.bg