Атлантици: Солидарността с Украйна означава незабавна военна помощ, а правителството подменя волята на парламента

Позиция на Атлантически съвет на България

Само едни знамена обаче не стигат.
Солидарността с Украйна днес се мери с военната помощ.
В тази връзка днес питаме следното:
На 8 декември 2023 г. Народното събрание гласува решение, с което България да изпрати нов транш военна помощ на Украйна, състоящ се от средства за ПВО. Нещо, което е 

ключово важно

 за да могат украинските въоръжени сили да защитават градовете и хората от безмилостните руски бомбардировки. 
Това, което трябва да дадем, за да изпълним волята на парламента, следва да бъде определено в рамките на провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика. Същият трябваше да приключи до края на февруари, съгласно решение на правителството от края на септември м.г. На 23 февруари т.г. обаче правителството удължава срока на този стратегически преглед до края на юни т.г. Само че решението на Народното събрание от 8 декември м.г. е взето на базата на първоначалния срок - 29 февруари 2024 г. Тогава депутатите са го гласували с увереността, че до края на февруари т.г. МО ще предложи какво да изпратим на Украйна, за да защитава небето си от варварските нападения на Русия.
Затова очакваме от министър Тагарев до четвъртък, 29 февруари, да внесе предложението си за помощта за Украйна по това решение на парламента.
В противен случай 

изпълнителната власт подменя волята на народните представители

 И фатално забавя така необходимата помощ за Украйна. Но украинците им трябват средства за ПВО тук и сега, а не в необозримо бъдеще.
Стратегическият преглед нека си върви, но досега тази помощ трябваше да бъде определена. Още повече, че Народното събрание е посочило в коя област да се даде. Не става въпрос за предоставяне на всичко налично от дадена система, която имаме, или за големи количества помощ по всички оперативни домейни. Затова не е необходимо да се чака да свърши този Стратегически преглед. 

МО има още пет дни, считано от неделя.

Вярваме, че в МО са се постарали. И се стараят.