Българите разбират, че не може да бъдем в добри отношения едновременно със САЩ и Русия

Добромир Живков

Добромир Живков

"ГЕРБ и БСП излизат в нелоша форма след последната изборна кампания. Разликата между тях се запазва и е в рамките на 2%. Появява се и нов играч - "Няма такава държава", заяви пред бТВ Добромир Живков от социологическата агенция "Маркет линкс".

"Одобрението за "Няма такава държава" е 32%, а отрицателните нагласи са 38%. При едни предсрочни избори ГЕРБ биха получили 18%, БСП - 16%, а "Няма такава държава" ще вземе 8%. Следват ДПС със 7,3%, "Демократична България" - 4,9%, и "Обединени патриоти" - 4,3%. Евентуалното гласуване за "Няма такава държава" със сигурност може да се окачестви като протестно", заяви Живков.

"Има известно възстановяване на доверието към институциите. Такъв феномен наблюдавахме и след евроизборите. Президентството остава с най-високо доверие, но това се дължи на факта, че то не участва пряко в изпълнителната власт. За съжаление Народното събрание отново е на дъното в тази класация. На лице имаме оптимистична нотка за развитието на държавата. Това е определена специфика и тя не е свързана с политическата ситуация в страната, а с макроикономическата рамка", коментира социологът.

"Срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп се оценява най-вече като геополитическа игра между Запада и Изтока и нашето място в тази игра. Българите разбират, че страната ни не може да бъде в добри отношения едновременно със САЩ и Русия", добави той.