България да предостави "техническа" помощ на Украйна, реши комисията по външна политика

България да предостави “техническа” помощ на Украйна, решиха депутатите в парламентарната комисия по външна политика по предложение на “Продължаваме промяната”.

Депутатите от ПП днес внесоха предложение, с което да се даде мандат на Министерския съвет да даде хуманитарна и “техническа помощ”, но без изрично да се споменава “военна”.

От БСП решиха да го подкрепят, но коалиционните им партньори от “Демократична България” го определиха като безсмислено.

Досега в парламента имаше две такива предложения на ДБ и ГЕРБ.

”Демократична България” предлагат страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна, като ползва пари от специалните фондове на ЕС и НАТО.

ГЕРБ пък също иска страната ни да предостави оръжие, но с изричната уговорка това да не се прави за сметка на основни отбранителни платформи и съоръжения. Освен това те предлагат и правителството да започне преговори с НАТО, за да осигури заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните ни способности.

Двете предложения бяха внесени в парламента в началото на месеца, но на два пъти изпаднаха от дневния ред на комисията по външна политика. По искане на ГЕРБ днес те отново бяха включени в дневния ред.

Междувременно днес ПП внесе свое предложение, с което настоява да се помогне с “техническа” помощ на Украйна. То предвижда правителството да се задължи да окаже помощ на бежанците с нужните законодателни и организационни промени, както и Министерският съвет да изготви цялостен пакет от мерки за преодоляване от наложените санкции спрямо Русия, които биха могли да засегнат страната ни в икономически, социален и енергиен аспект.