BIRD: Сянката на Държавна сигурност и фенове на Русия в Министерството на енергетиката

Росен Христов

Росен Христов

Управител на фирма на служебния министър на енергетиката Росен Христов до април т.г. Полина Билоконна -  дъщерята на Боян Чуков – щатен служител на ПГУ на ДС, завършил разузнавателна школа на КГБ в Москва и фен на Путин и Русия. Началникът на кабинета на министъра Любомира Ганчева, също е фен на Русия. Ганчева учредява фондация заедно с приватизатора на „Ален Мак” Петър Терзиев – зет на последния комунистически премиер на България Георги Атанасов. Терзиев, Ганчева и майка ѝ са заемали ръководни длъжности в дружествата „Ален Мак” и „Ален Мак България”, натрупали над 2,8 милиона лв. задължения към НАП, разкрива в своя публикация разследващото издание BIRD.

На министър Росен Христов му се наложи още в първите дни, след встъпване в длъжност, да се оправдава за блокирането на газовата връзка с Гърция. Енергийното министерство първоначално отрече да е подписван протокол за отмяна на избора на Надзорен съвет на фирмата, която оперира интерконектора. Скандалният протокол от 3 август, подписан от министъра, обаче съществува.

Ще проверява ли КПКОНПИ министъра?

Росен Иванов Христов е собственик и управител в 5 фирми към 2 август 2022 г., когато с указ на Президента Румен Радев е назначен за служебен министър енергетиката. Фирмите са: „Херкомерс” ООД – в ликвидация, „Вариант Еко” ООД (бивше име – Микс Медия Талънтс), „Алтернативни Строителни Технологии” ООД (бивше име – Микс Медия Клъстър), „Ари Интернешънъл” ЕООД и „Бест Пропърти Айдиас” ЕООД. Има участия и в други фирми.

Росен Христов продължава да бъде управител във фирмите и след заемането на поста министър. Към 11.08.2022 г. това обстоятелство все още не е променено в Търговски регистър. В подобни случаи КПКОНПИ образува проверки за конфликт на интереси. Последно такава беше обявена за зам.-министър на земеделието.
Законът предвижда 7-дневен срок, в който трябва да се подаде декларация за несъвместимост. Когато е декларирано наличие на такава, възниква задължение за отстраняване на несъвместимостта в едномесечен срок. Декларация на служебния министър Росен Христов все още не се открива на сайта на президентството, допълва  BIRD.