БНР внушава фалшиви митове за 4 февруари – БСП спасила България

Години наред истината за държавническата роля на президента Петър Стоянов се манипулира и фалшифицира

Кадър от историческото събитие

Кадър от историческото събитие

Държавното БНР, утвърдило се през последните месеци като пропутинска трибуна, днес отново се включи в политически манипулации. В предаването „Неделя 150“  водещата разговаряше със зам.- председателя на БСП София за сагата с неизбирането на председател на Столичния общински съвет. Без връзка с коментираната тема водещата неочаквано направи асоциация между днешния ден и 4 февруари 1997 година,  подхвърляйки: Да си спомним как преди години БСП на  днешния ден върна мандата за свое второ правителство на президента Петър Стоянов, и така България бе спасена.
 Пропагандно и манипулативно водещата и гостът й повториха в ефир многократно формулата „Връщат мандата и България бе спасена“, за да затвърдят в съзнанието на публиката, че героите от този съдбовен ден са социалистите.

Всъщност истината за тези събития е многократно изговорена и установена фактологично през годините, но продължава да бъде оплитана от демагози и червени пропагандисти във фалшиви митове и легенди.

Категорично президентът Петър Стоянов отказа да вземе от Георги Първанов и Николай Добрев папката с имената на министри, за съставяне на второ правителство на БСП - това е истината. Ако я беше взел, трябваше да я внесе  по конституция в Народното събрание, а там БСП имаха абсолютно мнозинство.

 Героят на 4 февруари 1997 г. беше Стоянов, 

а не Добрев и Първанов, както ни внушават журналисти, анализатори и политици.

 Тази драматична история е разказана над 100 пъти през последните 27 години в интервюта, документални филми от самия Стоянов и негови сътрудници и участници в това съдбовно събитие.

 Ако не друго хронологията поне е съвсем ясна: Лидерите на БСП идват при президента в 11,30  сутринта на 4 февруари. Пълно е с журналисти, но държавният глава не излиза пред събралото се пред Дондуков 2 мнозинство, за да обяви, че БСП са върнали мандата, защото такова връщане просто е нямало. Стоянов отказва да вземе папката и незабавно свиква Консултативен съвет по национална сигурност. Чак в 18,30 вечерта успяват да убедят БСП да се откажат от съставяне на второ правителство. Съвсем младият тогава президент проявява удивително хладнокръвие и се движи буквално по ръба на конституцията. Той е обяснявал много пъти, че е поел този риск, за да запази гражданския мир в страната. При безредици България щеше да се откаже от най-голямата си мечта – членство в НАТО и ЕС. Така се слага край на най-голямата политическа криза, предизвикана от БСП, но и на най-масовите протести в новата история на България. 

Но кой да помни истината, след като непрекъснато ни набиват лъжи. Тогавашният министър на икономиката Румен Гечев, виновен за хиперинфллацията и фалита на 13 банки днес дава щедри съвети днес как да се спаси България. А националното радио ни внушава, че на 4 февруари БСП е спасило България.