Боряна Димитрова: Доста имагинерна е представата, че цялото общество е с русофилска тяга

Боряна Димитрова

Боряна Димитрова

""Алфа рисърч" направи изследване какви са големите уроци от войната. Двете най-големи неща са необходимостта от обединение на Европа срещу всяка война и обща стратегия на европейските страни по отношение на превенция на войната. Няма разлика между българското и другите общества. Често се изкушаваме и донякъде имаме основания да търсим разлики в едни или други нагласи, но по отношение не екзистенциалните неща, няма разлика - нечовешката страна на война като отпечатък върху човешките съдби е най-драматичното и най-устойчивото усещане", каза пред БНТ социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Европа беше равнозначна на мир. Няколко поколения приемаха мира за даденост. Развенчана беше представата, че мирът е безусловна даденост. Както и че Русия не може да започне война. Неслучайно, ако забележим какъв е общият тон на защитата на пропагандата от началото до последната реч на Путин, то е, че Русия е отговорила на Запада, а не че тя е започнала войната. Защото това е огромна травма за всяко човешко същество, обясни тя. 

"В България много ловко се използва политически емоционалната привързаност. Беше ни казано, че две неща могат да свалят правителство – Македония и оръжието за Украйна. Видяхме, че това не се случи. Доста имагинерна е представата, че цялото общество е с русофилска тяга. Едва 9% от анкетираните отговарят, че Европа трябва да изпълни исканията на Путин", съобщи Димитрова.