Бойко Борисов: Аз бях против да се иска вот на недоверие (обновена)

Бойко Борисов

Бойко Борисов

"Аз бях против да се иска вот на недоверие. Не че не го заслужават. Не че на трябва да си отиват веднага. Кражбите и корупцията в момента са в небивало положение", заяви лидерът на ГЕРБ в коментар за политическата обстановка.

"Преди години президентът Радев – и тогава много пъти казах, че омразата, която насажда сред хората и сред партиите – ще убие политическия елит. Гледах интервюто на премиера Петков – както много други хора. По-късно ще извадим 12 неистини. Но, ако и аз продължа в тази посока – това е контрапродуктивно за страната", каза още Борисов пред организацията на Жени-ГЕРБ.

По думите му, след всичко казано през последните дни - той може да коментира политическите "заклинания".

"От всичко, което се случи вчера, мога да коментирам заклинанията на партиите. Няма как ние да преработваме руски нефт. На бензиностанциите да купувате гориво по 3,50 лв. Да се реализират 300 млн. млв. печалба. Тази коалиция безпринципно се разпадна. Когато Слави Трифонов говореше ИТН срещу ГЕРБ, те бяха любимците. Ние не искаме да плащаме газ, четири път по-скъп. А и не отговарят какво става с танкера. Сложили си една маска "Борци срещу корупцията". Била продоволствена криза. Ако беше ГЕРБ в управлението нямаше да из позволя да вдигнат цената на топа. Защото и миньорите, и АЕЦ-а е български. Защото, ако имате дете, трябва да му вържете на ръчичката 40 хил. лв. за дълг", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще търси разговори с други политически сили за бъдещо управление на държавата. Преговорите ще са базирани на конкретни принципи.

Лидерът на ГЕРБ посочи като съюзник всяка партия, която работи за влизането на България в еврозоната, приемането на еврото, разширяването на Западните Балкани, пълното диференциране на доставките на газ, етническата толерантност.

"Ще поставим друг репер - нашите разделителни линии ще са принципи, а не дали харесва Христо Иванов. Нека да не определяме лидерът какъв е, а да видим - по дейността на партиите, ще ги познаете." - заяви Борисов.

По думите му Кирил Петков е подвел евроатлантическите ни партньори, демонстрирайки сила относно Република Северна Македония, а днес отново е блокирал процеса като е хвърлил темата на парламента.

"Виждате ли подлостта - той се опитва да договори нещо, но после да каже у нас, че парламента го е решил. И да ходи в Брюксел да се хвали какво е направил. Петков показа, че не може да направи нищо за Северна Македония и Албания. Те счупиха държавата и сега, ако ние продължим в техния дух, ще дочупим нещата. И нашите деца къде ще живеят? Те ще си тръгнат, а нашите деца?" - заяви той.

"Тази коалиция се разпадна, защото беше абсолютно безпринципна", каза Борисов и призова Кирил Петков да се "държи сериозно" по повод твърдението на премиера, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ са били мафия.

"Ако това е вярно, ако направите проверка в Гугъл, ще видите, че италианската, албанската мафия са нищо в сравнение с нас. Защото тази мафия ще наброява над 1,5 милиона души. Дръжте се сериозно!", призова Борисов.

Той категорично отхвърли твърденията на управляващите, че се е създала някаква нова коалиция.

"Вчера четирите партии си гласуваха бюджета, а пред хората заявиха, че опозицията е в коалиция. Това е шизофрения", заяви лидерът на ГЕРБ. Той заяви, че Никола Минчев е паднал, защото се е държал арогантно.

Борисов категорично осъди нападенията срещу политически опоненти след протеста, организиран от "Продължаваме промяната" в защита на сваления председател на НС Никола Минчев, на който присъства и премиерът Петков.

Борисов засегна и въпроса с жизненоважните за страната газови доставки, напомняйки, че за момента имаме само два танкера, а за трети и четвърти нямаме информация.

"Не искаме да плащаме за природен газ четири пъти по-скъпо. Правителството не отговаря на въпроса какво ще се случи с газовите доставки през летните месеци", каза той.

Борисов засегна и външнополитическите теми и застана твърдо зад евроатлантическия път на България.

"Политическият свят се променя с часове. Русия е агресор и това го казвам ясно. Светът е разделен. Не може да има референдум за НАТО в България. Ние не можем да подкрепим такова нещо. Всеки, който подкрепя евроатлантическите политики, е наш партньор, независимо кой е лидер на тази партия", заяви Борисов и добави: "Съюзниците трябва да се избират по темелите на техните партии, а не по личните отношения между лидерите на партиите".