Британски военен експерт: Това е, което иска Русия в България – диктатор и смесване на проблемите в политиката и военните въпроси

Глен Грант

Глен Грант

"Това е, което иска Русия. Диктатор! Да се смесват проблемите в политиката на правителството с чисто отбранителните и военни въпроси в Академията означава политизиране на военните по непростим начин. В една демокрация не трябва да се смесват политиката с въоръжените сили”. Това заяви пред Faktor.bg подполковникът от резерва Глен Грант, известен британски експерт по отбрана и хибридната война на Русия в Украйна. Коментарът му е предизвикан след днешното изявление на президента Румен Радев в двора на Военната академия в София, при тържественото откриване на новата учебна година.

Грант има лично впечатление от Румен Радев, защото преди години консултираше като част от американски екип реформите и трансформацията в българската отбрана.

Преди година в  Доклад на авторитетната американска фондация „Джеймстаун”, озаглавен „Стратегия за сигурност на Прибалтика” експертът Глен Грант констатира: „Руските корени проникват все по-дълбоко в постсъветския свят, отколкото Западът осъзнава. Настоящият български президент е очевидно потвърждение за това. Доскоро той беше открит привърженик на НАТО като началник на ВВС, но след избирането му за президент стана ясно, че той винаги е бил твърд привърженик на Русия. Никой, дори в собствената му държава, не знаеше и не подозираше, че ще се изметне”.

В специално интервю за Faktor.bg британският експерт бе категоричен, че България е дълбоко, дълбоко пробита от руското хибридно влияние.