Британският експерт по отбрана Глен Грант: България е дълбоко, дълбоко пробита от руското хибридно влияние

Въоръжените ви сили изостават с 30 години и трябва драстична промяна по отношение на военните технологии

Глен Грант

Глен Грант

Действията на президента ви са напълно невероятни, подкрепя страна, която не изпитва любов към  България

Шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани от Русия, както беше по време на Студената война, казва в специално интервю за Faktor.bg известният военен експерт

Глен Грант беше ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. подкрепи методически реформите в българската отбрана.

Наскоро влиятелната американска фондация „Джеймстаун” публикува доклада на Глен Грант „Стратегия за сигурност на Прибалтика”, в който експертът директно посочва българския президент Румен Радев като генерал, който се е представял  за човек на НАТО, но се оказал твърд последовател на Русия.

Интервю на Стойко Стоянов

-  Г-н Грант, през 2010-2011 вие бяхте част от екипа, който трябваше да подпомогне методически  Министерството на отбраната за реализирането на ключови реформи в тази област. Както разбираме, оттогава следите промените в състоянието на българските въоръжени сили. Според вас, към днешния момент България в състояние ли е да бъде ефективен съюзник в НАТО?

-  Основната причина, която наложи да подпомогнем българското Министерство на отбраната беше съкращаването с 42% на бюджета в началото на 2010 г. Министър Аню Ангелов обаче по различни политически причини не искаше да съкрати въоръжените сили с 42%, и тогава отидохме на около 17%. Това означава, че и без това отчайващата ситуация с бюджета ставаше все по-зле. Сухопътните войски бяха подведени от определени личности да запазят своя по-голям формат, отколкото можеха да си позволят да бъдат и започна процесът на техния упадък. Единствените области, които останаха рационални, не бяха контролирани от Министерството на отбраната и безполезната програмна структура, като например Военната полиция, болниците и разузнаването. Трябва да имаме предвид, обаче, че и те бяха прекалено големи за изпълняваните военни задачи и от тях можеше да се спестят пари.

-  Кое е най-голямото предизвикателство пред българската отбранителна система към момента?

-  Най-голямото предизвикателството е, образно казано е, да си направите костюм по мярка. Като цяло отбранителната ви система е твърде голяма като структура и трябва да бъде сведена до размери, които да са адекватни на страна с население 6 милиона и съответстващи на българския БВП. Обикновено 1 батальон на всеки 1 милион е напълно достатъчен. Освен това, достатъчни са от 8 до 20 самолета и 2-4 кораба. Повече от това означава липса на пари за обучение и за поддържане на техния живот. Сградите не се ремонтират, корабите никога не са в морето. Силите съществуват само на хартия, но не и в действителност. Второто предизвикателство е, че въоръжените сили изостават с 30 години и трябва драстична промяна по отношение на военните технологии. Новите програми за българската армия няма да направят това, ако те толкова бавно и само частично се реализират. Само цялостното им и реалистично преосмисляне, обвързвайки ги с бюджета, ще реши тези проблеми.

-  Какви три най-важни препоръки бихте отправили към ръководството на Министерство на отбраната?

-  Инвестирайте в младите хора  и ги оценявайте по техните способности, а не по възрастта или политическите им възгледи; променете военната култура, опирайки се на професионализма; съобразявайте се с възможности, които ви дава бюджетът.

-  Предполагам, че по време на престоя си в България преди 8 години се запознахте с г-н Румен Радев в качеството му на заместник-началник на ВВС. Как виждате сега г-н Радев като президент в сравнение с времето, когато беше генерал от ВВС?

-  Съвсем ясно е, че Русия намира привърженици за нейната кауза по целия свят. Всеки човек има свои собствени мотиви за това. Намирам  действията на президента за напълно невероятни, като се има предвид, че преди това той беше генерал от НАТО с някаква положителна международна репутация. България е европейска и натовска държава, а той днес дава подкрепа на страна, която изобщо не изпитва любов към  България, не харесва европейските или западните либерални ценности (които българинът споделя) и желае да унищожи нашата колективна сигурност, на която разчитат много страни, включително и България. Това е очевидно, но и много видим обрат в един критичен момент за вашата страна и света, и е предизвикателство за всички страни от НАТО.

-  България за щастие направи правилния избор като закупи F-16V Block 70. Кои са най-големите предизвикателства пред въвеждането на въоръжение и експлоатацията на новите самолети?

-  Сделката с F16 изглежда добра. Не забравяйте обаче, че още през 2010 г. имаше заявка за реализацията на такава сделка, но  всичко беше пропиляно. Просто вие още летите на остарели самолети и твърде изоставате в технологично отношение. F16 не е лесен за овладяване самолет. Не може предварително да се планират резервните части. Имате нужда от изключително гъвкав бюджет и система за закупуване, за да поддържате самолетите в активно състояние. Настоящите системи за програмиране в отбраната няма да работят по желания начин. Също така са необходими изцяло нови пилоти. Цялата програма за подбор и обучение се нуждае от осъвременяване. Полша се опита да я  адаптира и не успя. Това не е просто друг самолет, а смяна на Полски  фиат с автомобил от Формула 1. Вие обаче трябва да направите това. В противен случай просто хвърляте напразно пари за метал за скрап.

-  По отношение на модернизацията на Сухопътните войски и ВМС, която все още не е започнала, кои са най-големите проблеми, пред които сме изправени?

-  Модернизацията на Военноморските сили е сложна. Военноморските сили постоянно се променят с промяната на технологиите. Големите кораби стават все по-трудни за защита от всички страни. Трябва да имате и ясна стратегия за това от какъв вид кораби се нуждаете и защо. Тя трябва да бъде публично достояние, защото е от висок обществен интерес заради високата цена, която ще трябва да бъде платена от данъкоплатеца. Ако пък не е добре обмислена - може да ви коства много. Така че, въпреки че на първо четене може да искате голям кораб, трябва да си отговорите на въпроса - можете ли да си позволите да го оборудвате с необходимите средства и въоръжение, от които се нуждае, за да бъде ефективен при реален военен конфликт. Това са скъпи играчки, за да допуснете да губите от тях. След  това трябва да се запитате дали можете да си позволите да обучите екипаж, така че той да отговоря на определените стандарти за умения и подготовка. Понастоящем размерът на финансирането на Военноморските сили е недостатъчен, за да бъдат поддържани на нивото на висока готовност, необходима за да се противопоставите на Русия. Също така сега военноморската сцена се променя бързо заради използването на въздушни дронове от всички видове, подводни дронове, хеликоптери, ракети, различни видове мини и съвременни подводници. Изглежда, че нито една от тези бъдещи способности на флота досега не са разглеждани публично, например в една зелена книга за публично обсъждане?

-  Защо Западът подцени и не успя да противодейства на руското проникване в много европейски страни? Кои са най-засегнатите държави?

-  По отношение на руското проникване в страните от Запад, ние просто сме били твърде наивни. Големият брой чиновници и офицери, които са били на заплата при комунистическите партии  в цяла Централна и Източна Европа (и Финландия), трябваше досега да послужи като повод силно да се бие камбаната. Това не се случи, а изглежда мнозина все още служат на старата система. Латвия дори имаше премиер от бившите съветски тайни служби. Истината е, че шпионирането, подкупите и принудата сега са толкова широко прилагани, както беше по време на Студената война. По-лошото обаче е това, че парите, които изразходва Русия, са много повече. Тя е амбицирана да оплете в мрежите си дори национални фигури от най-високо ниво от цял свят. Сега обаче тези задкулисни, а понякога и много публични личности, получават подкрепата на сериозна стратегическа комуникация (STRATCOM), на киберкампании и на фалшиви новинарски кампании, с цел да се рушат и превземат институции и правителства, да се дискредитират онези фигури, които все още запазват  здравия разум. Тази част от войната е по-трудна за справяне, тъй като никой министър на отбраната няма властта, инструментите или компетенциите да се справи с нея, камо ли да разбере, че това често е и вътрешна битка. Други национални структури изглежда нямат реално разбиране за сложността и дълбочината на проблема, вариращи от банки до медии, до държавни служители и политици. Или по-лошо - лидерите им са купени. Трябва да отидете в Естония, за да видите европейска държава, която наистина схваща същината на проблема.

- Като задълбочен експерт и познавач на зловредната хибридна война на Русия и нейните инструменти за овладяване на една държава, каква е ситуацията в България?  Колко пробита е нашата страна от руското хибридно влияние?

- Добър въпрос - доколко, дълбоко България е пробита от Русия. На него трябва да отговорят правителството и службите за сигурност. Естония прави това всяка година, защо да не го прави и България. Те хващат шпиони. Само ще добавя, че в България в миналото са взети твърде много решения за отбрана, които са трудни за разбиране от нормална логическа и финансова гледна точка. Разбрах, че „бившето военно величие на България“ се намесва често пъти в начина на мислене. Трябва обаче да кажа, че срещнах твърде много разумни български офицери, които разбират проблемите, технологиите и бюджета, за да позволят това да бъде единственото извинение за проблемите днес. Русия не иска да има една добре защитена България, и тя ще се бори усилено на всяка цена да спре истинската реформа.

-  Способна ли е България да взема суверенни национални решения по отношение на Москва?

-  Това също е добър въпрос. България е невероятна страна, с много, много приятели в ЕС и на Запад. НАТО със сигурност иска да види една процъфтяваща  държава с добра отбрана. САЩ влагат много енергия и ресурси, за да ви подкрепят. Те осигуряват военноморско присъствие в Черно море толкова често, колкото е възможно. Те имат самолети, готови да защитават страната ви. Наистина не можете да искате повече от това, което като съюзник те ви предоставят. Като част от НАТО ние всички искаме сега да виждаме една силно защитена страна, а не това да се случи чак след 10 години. Времето за реформи и промяна е сега. След 10 години и в дългосрочен план ще бъдат твърде късно. Докато се случи желаната  „модернизация“, голяма част от отбранителната система ще бъде вече амортизирана и ще се нуждае от подмяна. По-добре да бъдете решителни и почтени сега и да не губите пари ден след ден за неизползваеми способности. Когато дойдох да работя в България през 2010 г., високопоставен служител на НАТО ми звънна и ми каза, че си губя времето, тъй като българската отбрана е в състояние на разпад и никога няма да бъде реформирана. Казах му, че греши и че ще я бъде. Ето защо сега пиша толкова директно и открито. Все още съм тук, подкрепяйки България, още повече, че не обичам да губя – без значение дали ще бъде срещу Русия или срещу някой друг.