ДБ: МВнР да призове Русия да съкрати войските, натрупани по руско-украинската граница и Крим

Георги Ганев и Мартин Димитров

Георги Ганев и Мартин Димитров


Депутати от "Демократична България настояват МВнР да призове Русия да съкрати войските, натрупани по руско-украинската граница и Крим. Това става ясно въпрос от д-р Мартин Димитров и доц. Георги Ганев до заместник министър-председателя по ефективното управление Калина Константинова и до министъра на външните работи Теодора Генчовска, касаещ демилитаризацията на Черноморския регион, съобщиха от пресцентъра на "Демократична България".

Народните представители смятат, че по този начин ще се постигне реална деескалация на напрежението. Те питат ще призове ли Република България Руската федерация да съкрати изброените по-горе въоръжения като част от ycилията зa пoдoбpявaнe нa cигypнocттa в Черноморския peгиoн? "Със съкращаването им няма да има нужда НАТО да взема ответни мерки за защита на страните от региона, които са нейни членки, и рискът от въоръжен конфликт значително ще намалее", посочват двамата депутати.

Във въпроса си депутатите отчитат, че Руската федерация поддържа 107 000 войници около украинските граници и в Крим, 122 000 войници на разстояние от 200 км и повече от 143 000 на разстояние от 400 км в готовност да атакуват Украйна до края на този месец, както и че Кримският полуостров е превърнат във военна крепост. В момента там има 85 бойни танка, до 480 бойни бронирани машини, до 260 артилерийски системи с калибър над 100 мм, около 100 бойни самолети, до 70 бойни хеликоптера, 13 брегови ракетни системи, до 70 бойни кораба и лодки, 7 подводници. Според тях в най-големия град на полуостров Крим - Севастопол, Руската федерация е разположила радарен полк и крайбрежен комплекс Мурманск-БН, който може да наблюдава всеки кораб на НАТО в обсег от 2000 километра. Инсталираните балистични ракетни системи Bal и Bastion могат да достигнат както кораби в Черноморския пролив, така и пристанища в Украйна, Румъния, България и Турция.

"Във военноморската база в Севастопол има 39 военни единици, които могат да носят ядрено оръжие: 20 бойни кораби и подводници,18 фронтови бомбардировача Су-24М, 1 брегова стационарна ракетна система "Скала". Руската федерация работи и за модернизация на бившата централна база за съхранение на ядрени боеприпаси „Феодосия-13“, в която до 1994 г. е складирано ядрено оръжие. Такова в момента се съхранява само на 446 км от Крим, в Новоросийск. Засега Русия отказва да обясни прозрачно своите действия и не е предприела никакъв надежден ход за изтегляне на войските и въоръженията. Всичко това създава взривоопасно напрежение между Руската федерация и съюзниците от НАТО в Черноморския регион. Като страна, която ще бъде пряко засегната от един евентуален въоръжен конфликт, България може да даде своя принос в деескалацията на напрежението", се посочва още във въпроса на двамата народни представители от "Демократична България", съобщава БГНЕС