Демерджиев: Над 200 български граждани бяха блокирани в "ничията земя" на границата с РСМ

Иван Демерджиев

Иван Демерджиев

Имаме данни за един пострадал българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се проверява, каза пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Той обясни, че още тази сутрин е провел разговори с премиера и с турската страна. Оттам са поискали 20 машини и 58 служители, а от България са ги изпратили. Основната необходимост е да се намерят хора под развалините, посочи Демерджиев. И каза, че българските екипи ще бъдат в най-тежко засегнатите райони.

"Може да разширим помощта си", добави вицепремиерът. И посочи, че България е от първите страни в ЕС, която е изпратила помощ. Обясни, че от пожарната имат планове и ако се наложи, България може да реагира, ако се случи подобна трагедия.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то по отношение на политиците в РСМ, каза Демерджиев. Напомни, че още при посещението си в началото на миналата седмица е дал ясен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев.

"Това, което беше неприятно в случая е, че част от проблемите, които набелязах, те не намериха сили и воля да ги разрешат, като не допуснаха много български граждани да се поклонят на мястото, където са положени тленните останки на Гоце Делчев. За съжаление думите делата и обещанията се разминаха", каза Демерджиев.

Обеща да даде необходимата информация на президента Пендаровски, на вътрешия министър и на всеки, който я поиска.

Демерджиев съобщи, че 200 български граждани са били блокирани на техните пунктове. Те са държани в т.нар. "ничия земя", след като са обработени от нашите гранични власти и не са обработвани с часове от граничните власти на РСМ. Това е предизвикало недоволство у тях, но в никакъв случай не радикални настроения, каза служебният вътрешен министър.

Смята, че няма основание на тези три гранично-пропускателни пункта да се даде оценка, че са действали на европейско ниво. Европейското отношеие предполага безпрепятствено тези граждани да преминат.

На обещанието да дарим три генератора на граничните пунктове на РСМ заради това, че тяхното обяснение за забавянето е било спиране на тока, Демерджиев каза:

"Когато има абсурдни обяснения за една ситуация, нормално е да се получи и абсурдно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние трябва да бъдем честни в отношенията си", каза той.