Ден след подписването на договора: Започва полагането на тръбите по трасето на "Турски поток" през България

Ден след подписването на договора, започва полагането на тръбите по трасето на „Турски поток през България. Стартът на строителството обяви в парламента шефът на енергийната комисия Валентин Николов, цитиран от Нова телевизия.

Милиард евро ще дойдат от Саудитска Арабия за строителството на обекта у нас. Да договорят газопровод от Турция за Западна Европа искаха и България, и Гърция. След вчерашното споразумение вече е ясно - страната ни ще пренася руския газ през Сърбия за Австрия. На българска земя пътят на „Балкански поток” е маршрутът, който беше предвиден за спрения „Южен поток”. Възможно е за изграждането на газопровода да се ползва и част от старата инфраструктура.

Бъдещият газопровод от Провадия до сръбския Зайчар е одобрен от Европа, увериха управляващите. „Категорично не може да стане като с „Южен поток”. Бяха направени процедурите абсолютно под зоркия поглед на европейската комисия”, коментира Валентин Николов.

Притесненията на опозицията: кой ще плаща, ако сроковете не се спазят.

„Саудитците са дали заема и ако има забавяне, българската държава трябва да плати този заем, Саудитска Арабия ще бъде собственик на тръбите, което е притеснително”, коментира Драгомир Стойнев от левицата.

Експертите тълкуват договореното с Русия и Саудитска Арабия противоречиво. „Ние всички сме заинтересовани да има потоци – да не стане обаче като приказката, с която Украйна в момента се тревожи – да има много тръби, а те да не са натоварени, защото сигурността на дълга е безусловна”, обясни Илиян Василев.

„Този, който е спечелил търга, гарантира с банкова гаранция запълването на капацитета. освен това трасето е по трасето на южен поток - т.е. изпълени са всички отчуждителни процедури и само който не се е занимавал със строителство не знае какво е да стигнеш до разрешение”, коментира Илиян Василев

Строителството на морския участък на Турски поток започна в Русия през май 2017-та - по дъното на Черно море. Година и половина по-късно руският президент Владимир Путин и турският Реджеп Ердоган откриха първата морска тръба от газопровода "Турски поток" и започна сухопътното строителство на проекта.

През септември 2019 година България брои за начало на „Балкански поток” - разклонението на големия проект, който трябва да докара газа до Западна Европа.До май 2021 година, ако сроковете се спазят, би трябвало синьо гориво да потече от Русия през Турция и България за Сърбия.