Деница Златева: Изпращаме заявки всяка вечер, но получаваме нулево потвърждение от "Газпром"

Надявам се, че цената през октомври ще намалее", коментира тя

Деница Златева

Деница Златева

"Ние сме страна по договора с "Газпром". Това, което правим, е да изпълняваме договора като изпращаме ежедневни заявки всяка вечер, но получаваме нулево потвърждение от "Газпром". "Булгаргаз" не изпраща авансови плащания, защото от "Газпром" са закрили сметката, по която  плащаме. Ако се стигне до преговори ще участваме, но нашата основна цел са сигурни доставки на добри цени. "Булгаргаз" не участва в никакви преговори" , съобщи пред бТВ изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. 

Тя уточни, че предмет на преговорите ще бъдат, както промяната в начина на плащане, така и количествата, така и евентуалното разсрочване не неизползвания газ за зимните месеци догодина. Но подчерта, че става въпрос само за изпълнение на стария договор, не и за подписване на нов.

Златева заяви, че разполагаме с два танкера с втечнен природен газ, които са почти на борсова цена, но те ще стигнат само за този месец. 

"За следващия месец се надяваме, че ще стартира интерконекторът България-Гърция, откъдето ще влиза азерският газ. Би трябвало това да доведе до добро намаление на цената, рано е да предвидим с колко", каза още тя. 

Разглеждаме всякакви варианти на доставка на газ, което би гарантирало приемлива цена и сигурност на доставките, увери Златева.

"Съвсем скоро предстоят търговете за тръбен и втечнен газ. Ще участваме през октомври за слотове в Ревитуса, така че който и да дойде след нас, да бъде достатъчно спокоен и сигурен за доставките", успокои тя.

"В дружеството официална кореспонденция имаше от 4-ти август, когато е пуснато допитване за осигуряване на слот. Свободни слотове за големи обеми втечнен газ няма към момента. За ноември и декември ще се опитаме да се обърнем към фирми, които вече са запазили слотове. Дружеството вече ще участва на търговете за следващата година", добави Златева.

"Нашето окончателно предложение е за 353,63 лева на мегаватчас. В момента тече заседание на КЕВР и очакваме решение дали регулаторът ще потвърди тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като ръст е с около 18% в сравнение с цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее", заяви тя по повод новото предложение за цената на газа.

В момента тече заседание на КЕВР и очакваме решение дали регулаторът ще потвърди тази цена. Но цената ще бъде в този диапазон, който като ръст е с около 18% в сравнение с цената от август. Надявам се, че цената през октомври ще намалее", коментира тя за очакването газът да скочи с около 18%.

"Надявам се този месец да бъде последният, в който отбелязваме толкова висок ръст на цените", изрази надежда изпълнителният директор на "Булгаргаз".

В коментар на критиките на нейни съпартийци от БСП, като Таско Ерменков и други, че не е подходяща за поста, Златева посъветва да се фокусират в изборите и представянето на социалистическата партия.

"Ще игнорирам тези изказвания, бих ги посъветвала да се фокусират в предизборната кампания. По-малко да политизираме тази тема", призова Деница Златева.