Денков: Има огромна вероятност да загубим над 1.4 млрд. лв. по ПВУ, ако не се разберем

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

"Има огромна вероятност да загубим средства по ПВУ в частта за териториално развитие и енергиен преход. Става въпрос за около 1.4 млрд. лв., и ако не намерим съгласие за тях в следващия месец, тези пари ще бъдат загубени". Това каза премиерът Николай Денков пред БНТ. По думите му спекулативна е информацията, че нямало да се повишават цените, напротив - "цените ще продължат да се повишават, защото така е по цял свят, инфлацията е повсеместна", допълни Денков.

По думите му приемането на бюджета за 2023 г. променя живота на хората, тъй като не става въпрос просто за едни числа. Всеки бюджет, когато е приет и е правилен като баланси, той променя съдбите на хората, каза премиерът. Той отрече, че цената на електроенергията се повишава. За цените на горивата коментира, че на световните пазари цената на петрола е значително по-висока спрямо периода, в който са дошли на власт. Показали сме, че знаем как се събират приходи и как се повишават доходите, ще го направим и с Бюджет 2024. Цените се повишават, има инфлация, това, което е важно - доходите да растат по-бързо от инфлацията, заяви Денков.

Смяната на лева с еврото е това, което ще стабилизира доходите на хората. Еврото е стабилна валута и води до по-ниски лихви - тези в еврозоната са около два пъти по-ниски, отколкото са тук. Същото е и с инфлацията - в България тя е два пъти по-висока, отколкото в страните, които са в еврозоната. Ако имахме евро в момента, инфлацията щеше да е по-ниска, както и лихвите. Много е важно да престанем да живеем с илюзии, призова премиерът. Всеки ден 600-800, в някои дни и до 1000 са спрените опити за незаконно преминаване на границата от мигранти. Много често реториката в Австрия и Нидерландия за неприемането В тяхна полза е България да бъде в Шенген, заяви Денков. Има риск да загубим средства по плановете за териториално развитие и енергиен преход. Ние сме последният шанс тези 1,4 млрд. лева да влязат в регионите, когато влязохме като кабинет се оказа, че нищо не е правено по тези планове, каза премиерът./БГНЕС