Денков не изпратил Петър Танев за посланик в Украйна заради информация от службите

Стоя зад решението си, защото то беше единствено вярното при наличието на тази информация“, посочи бившият премиер

Николай Денков

Николай Денков

Информация от българските служби е спряла назначението на Петър Танев за посланик на България в Украйна, съобщи 24 часа, позовавайки се на бившия премиер Николай Денков.

Назначението на Танев е било съгласувано между вицепремиера и външен министър Мария Габриел и президента Румен Радев. Било е одобрено от Министерски съвет през октомври 2023 г. Николай Денков обаче е отказал да подпише.

По информация на бТВ причината премиерът Николай Денков да не подпише предложението за назначение на Петър Танев за посланик на България в Украйна е връзки с Руската федерация.

„Причините да няма решение на Министерския съвет за назначение на посланик на Украйна се крият в оперативна информация от службите. Запознах се с нея след като Мария Габриел и президентът бяха обсъдили и предложиха Петър Танев за посланик. Не съм участвал в техните обсъждания и не зная аргументите им. Затова поисках информация, която съдържаше достатъчно сериозни данни, за да откажа назначаването. Стоя зад решението си, защото то беше единствено вярното при наличието на тази информация“, посочи Денков, като не поясни какво е било естеството на информацията.

Припомняме, че служебния кабинет предложи временен посланик в Украйна да стане бившият министър на отбраната Николай Ненчев. От Президентството заявиха, че този ход не е съгласуван с тях.