Денков ще открие лаборатория за пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“, пристига шефът на "Фронтекс"

Николай Денков

Николай Денков

Министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“. Събитието ще се състои днес на граничния пункт, съобщиха от правителствената пресслужба.

Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет.

С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България. 

На работно посещение в България пристига изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Ханс Лейтенс.

В рамките на днешния ден Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят граничния пункт Капитан Андреево и ще присъстват на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово.

ГПУ - Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. Дейността на граничната структура бе частично възстановена от вътрешния министър Иван Демерджиев.

Ръководството на Община Болярово и жителите на крайграничната община продължиха да настояват структурата да бъде възстановена в пълен кадрови състав с над 100 гранични служители и да е ситуирана отново в Болярово заради мигрантския натиск и сигурността в района.

В продължение на година и половина бяха изхпратени искания до всички институции в България, включително до президента, министър-председателя, областния управител, народните представители от област Ямбол.

ГПУ отново ще се помещава в предоставената от общинската администрация сграда за безвъзмездно ползване. Община Болярово съдейства на МВР и за ремонта ѝ.