Депутати от Върховната Рада на Украйна в писмо до Народното събрание: Разграничете се от Костадинов, осъдете циничните му изказвания

Тетяна Плачкова и Александър Копиленко подписват призива до българския парламент

Тетяна Плачкова и Александър Копиленко подписват призива до българския парламент

Съпредседателите на парламентарната група на Върховната Рада на Украйна по междупарламентарни отношения с България Тетяна Плачкова и Александър Копиленко са изпратили съвместен призив до Народното събрание на България. Те настояват българският парламент и политици да се разграничат и осъдят крайните изявления на проруския лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В навечерието на 24 май Костадинов обяви, че ако дойдат на власт ще депортират от България всички украински бежанци, отправи обиди към украинците и поиска автономия за българите в Украйна. До сега нито една българска партия или институция не са реагирали на скандалните му заплахи.

Ето и пълния текст на писмото, изпратено до Народното събрание: 

Парламентарната група за междупарламентарни отношения с Република България на Върховната Рада на Украйна остро осъжда и счита за провокация изявленията на председателя на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Те предават руски наративи и са насочени срещу украински граждани, на които България е предоставила временна закрила. Подобни откровено провокативни изявления са в остър дисонанс с официалната позиция на Република България, относно подкрепата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна във войната с Руската федерация. 
Парламентарната група на Върховната Рада призова Народното събрание на Република България да ги осъди и да се дистанцира от тях. Принудителното разселване на граждани, особено поради война, е ужасна трагедия за всяка държава. 
За разделените украински семейства оставането в чужбина е ужасно изпитание и усилие да спасят живота на децата си. Ето защо от името на парламентарната група подчертахме, че гражданите на Украйна, в това число и етническите българи, са изключително възмутени от откровено пренебрежителни изказвания на политици, които ги наричат „туристи“ и ги заплашват с депортация. Подобни цинични твърдения показват, че авторите им не разбират болката от загубите и опасностите, причинени от войната и необходимостта да напуснат домовете си и да потърсят убежище, в частност, на територията на Република България. Гражданите на Украйна, които са извън нейните граници поради действията на кървавия руски агресор, са благодарни на всяка страна, която им е предоставила временен подслон. Те са убедени, че Република България няма да е единствената страна, която ще им откаже защита. 

От името на повече от 200 хиляди етнически българи в Украйна изразихме искреното си уважение към избора на народа на България. Сигурни сме, че за председател на Комисията по политиката за българите в чужбина ще бъде избран депутат, който наистина разбира техните нужди и чувства.

Парламентарната група за приятелство с България остро осъжда и счита за категорично неприемливо изказването на споменатия политик по въпроса за административно-териториалното устройство на Украйна. Подчертаваме, че това е от изключителната компетентност на държавните органи на Украйна и опитите за намеса във вътрешните работи на Украйна са категорично неприемливи. Разбира се, тази ситуация е резултат от изявленията само на един от представителите на българския политически кръг. Затова високо ценим твърдата позиция на тази приятелска страна да осъди непредизвиканата и неоправдана агресия на Русия срещу суверенна и независима Украйна и сме искрено благодарни на Република България за подкрепата на Украйна с всички инструменти, с които разполага.