Депутатите продължават утре дебатите за вноса на украинско зърно


Готвената отмяна на забраната за внос на украинско зърно предизвика напрежение в парламента. Стигна се до искания за оставки. Проектът на решение беше включен като извънредна точка в дневния ред на депутатите, но разглеждането му впоследствие бе отложено. 

Проекторешението за отмяна на забраната на внос на украинско зърно е внесена от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. Сред подписалите го са Кирил Петков и Делян Пеевски. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска министър Кирил Вътев да бъде изслушан в пленарна зала: 

"Министърът на земеделието на правителството подкрепи протестите срещу правителството. Той призова да не вземаме такова решение, защото то ще бъде пагубно за България. Ако министърът на земеделието има достойноство, а той изглежда мъж с характер, днес трябва да напусне правителството".

Остра реакция дойде и от "Възраждане":

"Силно се надявам възможно в най-скоро време да видя отвън, на улицата, трактори и комбайни, защото това, което в момента се случва, е заради интересите на една много малка част от предприемачите в България, които в момента искат да захранят своите индустриални мощности с много по-евтина суровина от Украйна".

Председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков, цитиран от БНР, призна, че има разнобой с позицията на ресорния министър, но защити предложението с мотива, че то ще помогне за овладяване на инфлацията: 

"Аз лично говорих и тази сутрин с министъра на земеделието. Той има неговите аргументи за зърнения сектор, но аз гледам от икономическа гледна точка. Слагаме на кантара цената на храните срещу интересите на един сектор, който обаче продължава да бъде много подпомаган. Много по-важно за нас в момента е инфлацията на храните за всички 7 милиона българи".

Поради изчерпване на времето, до разглеждане на проекторешението не се стигна и дебатът бе отложен за утре.