Димитър Ганев: Нито втори, нито трети мандат ще се осъществи, директно отиваме на избори "2 в 1"

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

Димитър Ганев, снимка: БГНЕС

"Това е най-дълбоката тежка политическа криза в историята на страната след Освобождението", заяви пред Euronews Bulgaria социологът от "Тренд" Димитър Ганев по повод ситуацията с провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ по реализирането на първия управленски мандат. 

"Започна процес на предоговаряне, което е сложно. От некоалиция трябваше да се направи коалиция и от състав на МС, да се направи типично коалиционно правителство с представители от двете формации. В този опит за надцакване, контра, реконтра, предоговаряне, излязоха извън контрол. В един момент се изпусна ситуацията, казаха се тежки думи, от които беше много трудно да излязат", аргументира се Ганев. 

По мнението му, нито втори, нито трети мандат може да се осъществи, директно отиваме на избори "2 в 1".  

"Политическите партии, които очевидно имат проблем с доверието, го имат и заради това, че не разбират своето призвание да защитават интересите на голяма социална група. Те са проекти за власт. В Германия преговарят няколко месеца и достигат до договорки от 500-600 страници документи подписват", коментира от своя страна политологът Страхил Делийски.  

Според него задаващият се кабинет ще е с широко представителство.

"Как да нямаме политическа криза, като последните 2-3 години се връщаме в изходни позиции", допълни Делийски, визирайки репликите и обвиненията между некоалиционните партньори.