Димитър Стоянов: Полша е съгласна да ремонтира българските МиГ-29, чакаме оферта

Димитър Стоянов

Димитър Стоянов

"Полша трябва да даде оферта на България за закупуването на 6+2 двигателя за българските МиГ-29", съобщи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов пред Нова Тв.

Ресурсът на двигателите на съветските ни МиГ-29 изтича в средата на 2023 г. Затова и помощ за ремонта им се търси от Полша.

"Повече от 1 г. бе пропиляна в чудене дали да продължи експлоатацията на МиГ-29. Правим всичко възможно това да се случи. Инженерно-техническият ни състав прави всичко възможно за поддържката. Засега нещата с Полша вървят в добра посока. Крещяща е нуждата от авиационни двигатели. Говорил съм да купим 6+2 двигателя, очакваме оферта от Полша. Отправил съм покана да дойдат тук в София и да разговаряме, надявам се до края на месеца да дойдат тук. Два от двигателите ще бъдат представени от полските ВВС, ще се монтират до два дни. Останалите шест са на етап завършване на ремонт - до края на годината ще са готови", каза Стоянов.

"Ще имаме пари затова, но нека не говорим за цифри. 7-8 пъти под допустимото е подготовката на летците ни. С тези двигатели се надявам да се осигури летателната им способност до края на годината", обясни той.

"6-8 млрд. е план сметката за придобиването на новите Ф-16. Няма да получим компенсации за забавянето на първите Ф-16. Договорено е по втория договор за вторите Ф-16 да бъде намалена цената, не бих го нарекъл компенсация. Има го това намаление от 35 млрд. лв", посочи още министърът.

"Армията е там, където трябва да бъде. Тя е в Карловско. Започна с първата задача - издирване и спасяване, справи се чудесно. Следващата задача бе да достави храни и помощ. Третият етап е почистване и подпомагане на домакинствата. Около 1200 човека досега са били на терен. Имаме план, вървим по план. Старши командир ген. Дешков е там, невероятен командир. В момента почистваме само в домовете, трябва ни техника за почистване на дворовете, с която не разполагаме. От АПИ бе докарана габаритна техника - с нея ще се чистят пътищата, а след това ще дойде и малогабаритната техника", каза още Стоянов.