Домбровски критичен: ЕК подкрепя влизането ви в еврозоната, но неизпълнението на критерия за инфлация е твърде голямо

Валдис Домбровски

Валдис Домбровски

ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се отнася до конкретната карта трябва да се изпълнят критериите от Маастрихт, включително стабилност и др. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, това подлежи на оценка от експертите на ЕК и тази оценка показа, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова тв.

Затова трябва да има едно отлагане, надявам се това да не е много дълго, добави той.

С Хърватия беше направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните, това е стандартна процедура, която се прилага за всичките страни в еврозоната, тъй като всички срани следват една и съща тенденция за инфлацията, когато в някои страни инфлацията е по-ниска, те биват изключени от анализа. В момента обсъждаме България за критериите за инфлацията, така че тези стойности ще бъдат изключени, тъй като ще се приложим същата методика. Този анализ показа, че неизпълнението на критериите за инфлация е твърде голямо, подчерта Домбровскис.

Попитан дали възможната дата за присъединяването ни към Еврозоната е 1 юли 2024 г., той отговор, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. „И когато са спазени всички условия, включително ангажиментите в периода след Европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата“, уточни Домбровскис.

Присъединяването към еврото носи сериозни ползи, повече финансова стабилност, по-ниски лихви, призрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната, обясни още зам.-председателят на ЕК.