Доц. Д-р Момчил Дойчев - политолог: „Наша вътрешна работа ли е да ни грабят и ние да си мълчим?“ (видео)

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

„Първият най-важен фактор за създаването на настоящата нерадостна политическа ситуация у нас е системната и трайна, от 2001 година насам, деградация на българската политика. На второ място, това е самото гражданско общество, което след 2001 година беше доста умело приспано. Третата причина е в медиите, които са превзети. За да стигнем до абсолютния скандал - появата на абсолютно антисистемна, антидемократична, антибългарска партия, взела хубавото българско название „Възраждане“, казва политологът.
„Централните национални медии са окупирани от проруски или направо руски „тролове“, които непрекъснато възпроизвеждат руската антибългарска, антидемократична и антиевропейска пропаганда. Те непрекъснато пропагандират антиевропейски, антидемократични, прикрито антибългарски възгледи. Виждаме и битката за това, че не ни е необходим чак толкова Шенген и особено битката срещу еврото, което ние сме задължени по договор да приемем, когато сме готови за това.“

„Битката с корупцията, няма да бъде никога успешна, ако не се прекъсне дебелата корупционна връзка с Москва, с руските енергийни проекти, с руските зависимости в сферата на отбраната, дори в сферата на образованието и особено в медиите.“, казва М. Дойчев.
„Румен Радев е първият президент, който излезе от конституционната си роля да бъде обединител на нацията и се опита да използва настъпилия хаос за да увеличи своята власт отвъд преките си конституционни правомощия.“, изразява опасенията си политологът.

„Това, което предлагаме ние е да се направи едно експертно, не президентско, а парламентарно правителство, за да спасим парламентарната демокрация на базата на пет-шест точки, които то трябва да изпълни - с експерти, които ще защитават смело евроатлантическия път на България.“, казва съпредседателят на Атлантическия съвет.
Целият разговор на Васил Данов с доц. д-р Момчил Дойчев можете да гледате във видеото: