Доц. Данило Бентов: Митът за украинско-руската дружба е мъртъв (видео)

Доц. Данило Бенатов

Доц. Данило Бенатов

Обществото е уморено от войната, дотолкова свикнахме с нея, че някои хора вече не слизат в убежищата при въздушна тревога, затова при бомбардировките винаги има и цивилни жертви - прави равносметка на двете години война в Украйна доц. Данило Бенатов, гост в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда". Според него войната се усеща различно в различните райони на страната, но навсякъде най-тежка е несигурността. "По време на война не можеш да планираш живота си, повечето хора по принцип обичат да имат някакъв план. Сега разбирам носталгията на много възрастни хора по Съветския съюз - в соца всеки имаше голям план на целия живот.  Училище-институт-университет, след това работа, един-два пъти през годината почивка, после пенсия. Сега хора си правят планове най-много от днес за утре и тази несигурност най-много им тежи". 

Според доц. Бенатов, въпреки войната, в Украйна все още има доста колаборанти с окупаторите, про това не само в рускоговорящите региони. Повечето от тях са възрастни хора, някои с кагебистко минало, и за пари или от любов към русия предават сведения на окупаторите. Понякога това правят и техните деца. Има обаче и отработен механизъм за принуда: окупация на някой регион - фалшиви референдуми - масово издаване на руски паспорти, от притежанието на които зависи ползването на социални помощи, отпускането на пенсии, контактите с администрацията. "Това обаче не означава, че русия някога ще управлява хората в Украйна"- категоричен е доц. Бенатов. "Не успяха 300 години, няма да успеят и сега. Митът за украино-руската дружба е мъртъв". 

Най-добре разбират Украйна бившите комунистически страни, особено ако имат граница с бившия Съветски съюз като Прибалтика и Полша. За другите, особено ако са членове на НАТО, войната е много далеч, затова обществата им са не толкова егоистични, колкото безразлични. Затова и военната помощ от САЩ и ЕС се бави, което пък позволява на руската армия да постига "победи" като тази в  Авдеевка с цената на огромни жертви. Това ще наложи мобилизирането на около 500 000 души, законът за което се обсъжда дълго и разгорещено в Радата. Има причини за това според доц. Бенатов - не е достатъчно само да мобилизираш половин милион души, трябва да им осигуриш оръжие, екипировка, да ги пратиш на подходящи за тях места на фронта или в тила. Досега това се е правело механично по възрастов признак и със затваряне на границите, което е предизвикало обществена съпротива и опити за незаконно напускане на страната от подлежащи на мобилизация мъже. Но войната ще продължи дълго, затова мобилизация ще има. 

Според доц. Бенатов украинското общество би приело при възможно най-скорошното приемане на страната в НАТО, Украйна временно или постоянно да загуби контрол върху част от нейната територия. "Донбас е разрушен изцяло, това е една такава тъмна дупка, но за Крим, Херсон и Запорожието ще трябва да се преговаря", прогнозира гостът.

Целият разговор на Калин Манолов с доц. Данило Бенатов можете да гледате: