Доц. Светослав Риболов: Путин не успя да прочисти Украйна нито от „нацисти“, нито от „безбожници“(видео)

Светослав Риболов

Светослав Риболов


Почти 300 години българите са облъчвани с един образ на Русия - религиозен и етнически, който реално не съществува. Русия далеч не е славянска държава, а е и много малко православна държава - каза в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" богословът доц. Светослав Риболов. Аргументите му: Русия е наследник на монголите, на Златната орда, и в процеса на формиране на държавата институциите й по-скоро приличат на тези на хаганата, отколкото на европейските монархии. Самите руснаци не вярват в много от основополагащите елементи на христинското учение, те са по-скоро атеисти и не случайно смятат за светци и Путин, и Разпутин. Руското православие е по-скоро кривославие,обобщава експерта.

Руската църква няма потенциал да обедини руското общество, включително около войната в Украйна. Цялата система всъщност е крепена от съвсем друга целесъобразност, не от църковната логика, така че руската църква наистина има много тежки травми в новото си функциониране след Октомврийската революция. Сталин се опитва, но не успява да замести Вселенската патриаршия с Московската патриаршия. Православието е използвано най-вече за външнополитически цели: след Втората световна война през църквата Русия внедрява шпиони в Западния свят. Много от патриарсите и митрополитите в самата Русия са агенти на КГБ. 


От началото на агресията си в Украйна руската църква се самоизолира и почти не е в общение с другите православни църкви. На каноничен език това се нарича схизма. С връщането на Киевско-печорската лавра на принадлежащата към Вселенската патриаршия Украинска православна църква Русия загуби църковната война с Украйна. "Преди 10 години 24% от украинците бяха към Руската православна църква, в момента са 2 %.Украинската църква стана автокефална.Украйна укрепи духовната си независимост. Русия загуби църковната война с Украйна" според доц. Риболов.

Гледайте целият разговор на Калин Манолов с доц. Риболов: