ДС: Голяма е привързаността на селяните към частната собственост

Комунистическият режим се е сблъскал със сериозен проблем при насилственото отнемане на земята на българите за създаване на ТКЗС от съветски тип през втората половина на 40-те и през 50-те години на ХХ век. И това е голямата привързаност на селяните към частната собственост. Признанието идва от самия репресивен апарат на БКП – Държавна сигурност. Свидетелството стига днес до нас благодарение на архивите на ДС, съхранявани в Комисията по досиетата. Един от тези документи desebg.com публикува онлайн.

Той представлява доклад по линия на селячеството 10 ноември 1949 г. в сектор ДС Стара Загора. В него е посочено, че само една малка част от селското население, предимно комунисти приемат безрезервно мероприятията на ОФ властта. „Голямата привързаност на селячеството като цяло към частната собственост е един от най-важните въпроси, които забавя изграждането на нови ТКЗС и укрепването на старите“, посочва ДС.

Преобладаващата част от членовете на ТКЗС се е състояла от бедни селяни, които сравнително лесно са изживели отнемането на частната собственост. Друг голям проблем е представлявало начина на облагане с данъци. „Почти навсякъде по места се правят груби грешки и неправилно облагане на селските стопани“, признава ДС.

ds5_1_.jpg

ds6_1_.jpg

ds7_1_.jpg

ds8_1_.jpg

ds9_1_.jpg

ds99.jpg