Експерт: 60% средно е загубата на вода в България

Да се помага на бедните - да има и водна бедност, както и енергийна, защото е логично, че хората, които не могат да си плащат тока, не могат да плащат и вода, предлага инж. Иван Иванов от сдружение Българска асоциация по водите пред Нова тв.

Той коментира драстичното поскъпване на водата в няколко града, сред които Габрово, Плевен, Русе, Шумен.

Всички компоненти се увеличиха и това доведе до поскъпване на водата. Случи се сега, защото сега се одобряват 5-годишните планове на дружествата, обясни той. Натискът от регулатора да се случват по-ефективно дейностите на дружествата дава резултати, но голяма част от работещите в тези дружества са на минимална заплата, допълни той.

60% е средната цифра на загубите на вода в България, в някои региони е 80%. Процесът по намаляването на загубите е тежък процес, защото изисква инвестиции, обясни Иванов.

Той предложи 5 мерки, които да се приложат, за да се намалят загубите и да се ограничи скока сметки на водата, свързани с разходите на ВиК дружествата: енергийна ефективност, дигитализация на някои от процесите, привличане на външни фирми за експертиза, които да направят намаляване на загубите.

Най-голяма е загубата на питейна вода в Добрич. Според него там, където има големи загуби, става въпрос за нерегламентирано ползване на питейна вода - за поливане например. Става въпрос за неотчетени водни количества поради нерегламентирано ползване. Преди години Филиповци, Факултета бяха такива, общо взето ромските квартали не плащат водата, обясни той. Имало обаче и богати, които също трябвало да бъдат следени.

Един от начините да се справим с нерегламентираното ползване на вода е да се извадят водомерите извън дворовете, както бе направено с електромерите, коментира инж. Иванов.