Елена Дариева: Свидетели сме на надпревара кой да излезе виновен за отиването на предсрочни избори

Елена Дариева

Елена Дариева

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата si за премиер с първия мандат, връчен от президента Румен Радев. След заявката ѝ акад. Денков поиска само ротация на премиерите. 

"Когато не просто не искаш да си заедно, това беше ясно от самото начало, но когато не разбираш, че заради позицията, на която са те сложили избирателите, ти си заедно с подарена власт, се стига до такива ситуации. Няма начин в политиката някой окончателно да се откаже от властта, която са му дали избирателите. Това е червената линия в политиката. Ако това го направиш, след това може да си ходиш", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева пред Bgonaiar.

Тя подчерта, че в политиката няма безкрайни подаръци и не може да се иска 70-80% власт, а едни избори ще дадат възможност избирателите да определят кой колко власт заслужава. 

"Промени винаги има на едни избори. Дали първият и вторият ще останат първи и втори, никога не са с едни и същи депутати като бройка. Както върви политическият процес, битката за второ-трето-четвърто място ще бъде много жестока", очаква доц. Буруджиев.

Социологът Елена Дариева изрази мнение, че е минимален шансът за споразумение и следващ кабинет в рамките на това Народно събрание. Тя посочи и причините за провала на преговорите - асиметричното ниво, с което са влезли двете формации в разговорите, воденето на разговори през медиите, постоянните ултиматуми. 
"Политическата логика е предсрочни избори. Въпреки че политическата логика е това, което ярко отсъства последния месец. Не очакваме да се харесват, а да гарантират редовно управление, което да не ни отдалечава от стратегическите цели за страната", заяви Дариева.

Очакванията ѝ са политическите скандали да доведат до отлив на гласуващи. 

"Партиите с твърди ядра виждат интерес да свалят избирателната активност. Това има негативно влияние върху цялото общество, ако изберем следващото НС при ниска активност, това се отразява на легитимността на самия парламент. Имаме индикатор "разочарование от собствената политическа сила" - от него ясно се вижда, че делът на разочарованите след ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са приблизително равни, разочарованието е най-високо сред избирателите на БСП, при която текат неблагоприятни процеси", допълни социологът.

Доц. Буруджиева посочи, че който не отговаря на очакванията обикновено е губещ на изборите, а който отговаря, макар и късно и с грешки - обикновено печели.

"Най-излъгани са хората, подкрепящи ПП-ДБ, вече четвърта година не се провижда промяната, която ги изкара през 2020 г. Когато нямаш достатъчно много легитимност, трябва да вървиш по друг път да постигнеш целите си. Не може с тропане по масата и управление все едно имаш цялата власт", каза политологът.

По думите ѝ българите отдавна не избират спасител, не очакват някой да направи "голямо цунами", а гледат за "малки спасителчета". 

Елена Дариева заяви, че според проучванията спада делът на избирателите, които разчитат на нов политически проект - през декември техният брой е бил 28%, а сега вече е паднал до 20%.

"Задълбочаващо е разочарованието и отказът от политиката. Да се разчита на твърдия електорат е губеща стратегия. Нараства делът на българите, които не се чувстват представени от институциите. Това са близо половината от пълнолетните български граждани", посочи Дариева.

Двете се обединиха около тезата, че сме свидетели на надпревара кой да излезе виновен за отиването на предсрочни избори. 

И обобщиха: "Техните сметки винаги излизат погрешни, когато дойде денят на избори. Тънките сметки водят до дебели изненади".