Еureporter.co: Проруският български президент уволни шефа на ДАНС в нарушение на националното законодателство

Министърът на вътрешните работи на България Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация. Тази информация бе съобщена от директора на Държавната агенция за национална сигурност Димитър Георгиев, пише известният брюкселски сайт eureporter.co.

Там се казва още: В същия ден, Георгиев беше уволнен в нарушение на националното законодателство от проруския български президент Румен Радев. До уволнението на шефа на ДАНС се стигна след предложение на служебното правителство, което е назначено еднолично от президента.

Новината, че вътрешният министър Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация, беше официално потвърдена днес от Държавната комисия по сигурността на информацията с писмо до Българската национална телевизия, цитира 24 часа.

Достъпът на Рашков до най-стриктно пазените тайни на страната-членка на НАТО и ЕС е отнет през 2019 година за срок от 3 годни. Това означава, че и в момента вътрешният министър няма право да борави със секретна информация и София ще бъде изолирана от обмена на данни с Европол, Интерпол, ОЛАФ, НАТО и т. н., заради основателни опасения за теч на информация към Русия.

Бойко Рашков влиза в българските служби като следовател по време на комунистическия режим в страната – през 1981 година. В средата на 90-те партията-наследничка на Българската комунистическа партия го издига до директор на Националната следствена служба. А днес той е назначен за вътрешен министър от проруския български президент Румен радев.