Евгени Михайлов: Почва да ми намирисва на "правителството на Беров"

От две години имаме де факто управление на президента Радев

Евгений Михайлов

Евгений Михайлов

"Залогът е дали ще има правителство или ще отидем на поредните избори с предните експерименти и несигурност. Не е толкова важно кои са имената (в проектокабинета на Проф. Габровски-бел. ред.), а дали политиците искат България да влезе в Шенген най-скоро, към България да има доверие като към европейски партньор", коментира пред Нова телевизия перспективата да бъде създадено редовно правителство режисьорът Евгений Михайлов.

"Мандатът е на първата сила, която е спечелила изборите, при неуспех ще отиде към втората сила, която няма никакъв шанс и май сама се отказва да прави правителство. Много ми е странно как политическа сила с 12 души ще бъде обединяващ център и ще диктува политиката в България. Почва да ми намирисва на това, което стана с правителството на Беров", припомни той.

"Привърженик към на тезата, че всяко редовно правителство е по добро от всяко служебно. Първият и вторият мандат имат малко шансове. След това, което се случи с хартиената бюлетина е невъзможно някакво съдействие между ГЕРБ и реформаторските партии", коментира бившият депутат Методи Андреев.

"В правителството, което ще предложи проф. Габровски ще има изненади, при това приятни изненади, хора, които действително имат обществено доверие и сериозни професионални позиции. Но аз дълбоко не вярвам, че това ще е волята на самия проф. Габровски. Борисов целенасочено го представи по начин, който ми напомня правителството "Беров". Най-голяма вероятност има правителство на Габровски да мине с третия мандат. БСП, ако получи третия мандат, може в името на консенсуса да реши да прокара правителството му, за да привлече гласовете на ГЕРБ", прогнозира той.

"Някой удобно кръсти хора, които са от 10-12 години в управлението "статукво", а БСП е "партия на промяната". Странни са ми тези аргументите: "Щом правителството е предложено от еди-кой си няма да го подкрепим, а с третия мандат ще го подкрепим. Това е дълбоко измамно и лицемерно. Тези измамници, тези, както ги нарече, тези шарлатани ни докараха дотук. Но при това положение предпочитам "статуквото" пред тях", коментира Михайлов.

"Ако се провалят всички сценарии и се отиде на избори - какъв ще е резултатът? Шарллатанията ще спечели над 50%? Ще управлява ли? Тревожи ме, че от 2 години се пускат различни димки и от две години имаме де факто управление на президента Радев. През 2020 година написах, че неговото служебно правителство ще изкара шест-осем месеца, ми казаха, че съм луд. Това, което виждам е, че абсолютно съзнателно от едни хора, които се правят на наивници - ДБ и ПП, и страната се бута към нестабилност, тук да расте недоволството от парламентарната система с някаква форма на диктатура", смята той.

По думите му, България не е приета в Шенген, заради факта, че европейските и партньори и нямат доверие заради позицията спрямо Русия.