Г-жо Коен, не сме „ченгета”, не манипулирайте с неверни твърдения

Леа Коен

Леа Коен

Христо Хритов, desebg.com

Препратиха ми текст на Леа Коен, бивш депутат от СДС и бивш дипломат, в който тя отговаря на публикацията на журналистката Даниела Горчева „Пепо Менахем Коен – бурмичката в престъпната машина на т. нар. Народен съд”, който основаният и списван от мен сайт desebg.com препечата от „Диалог” в събота.

Статията хвърля светлина с факти и достоверни източници върху дейността на Пепо Коен като председател на състав на „народния съд” в Сливен. Същият съдия е баща на Леа Коен.

В своя отговор Леа Коен, е написала, че статията на Даниела Горчева била „оргазмично разпространявана от няколко сайта (по странно съвпадение, наситени с ченгета), както и от отделни лица с подобен или сходен профил, някои от които с обществени и властови позиции”.

Няма да коментирам израза на г-жа Коен, която по възраст може да ми бъде майка, за това „оргазмично” разпространяване на един текст, защото нямам такова усещане като нейното при препечатването на важни текстове на други автори.

Също така не знам кои „лица” визира г-жа Коен, защото сама е предпочела да не ги конкретизира поименно, но ще взема отношение по твърдението ѝ за сайтовете, препечатили публикацията на Даниела Горчева, които по думите ѝ били „наситени с ченгета”.

Мисля, че първи публикува текста сайтът „Фактор”, а след него сайтовете desebg.com, „Офнюз” и „Декомунизация” без в случая да има значение последователността. Може и да пропускам някой друг сайт, но ще се спра на тези.

Сайтът "Фактор"

Сайтът „Фактор” е добре известен като една от малкото електронни медии със своите десни позиции и критични материали по отношение режима на Путин в Русия.

Неговият главен редактор Стойко Стоянов не само не е обявен като сътрудник на комунистическите служби при проверката на медиите, но е носител на специалната награда на Комисията по досиетата за принос към отварянето на архивите на ДС.

От лични разговори със Стойко знам, че по закона за досиетата той е поискал проверка за принадлежност към тоталитарните служби на журналистите в редакцията му, каквато законът му позволява. Не са установени такива при тази вътрешна проверка.

Сайтът "Офнюз"

При проверката на медиите от Комисията по досиетата не са установени сътрудници в сайта Офнюз. Негов главен редактор е Владо Йончев –  сравнително по-младо от нас момче и не съм сигурен дали изобщо той попада в обсега за проверка на принадлежност към ДС. Не съм останал с впечатление, че този сайт дава трибуна на агенти на ДС или че самият сайт бъка от „ченгета”, напротив, знам, че там работят добри разследващи журналисти.

Сайтът „Диалог”

Сайтът „Диалог” е създаден от самата Даниела Горчева и е продължение на нейното едноименно хартиено списание. Поддържа се технически от Борислав Скочев, който още през далечната 2002 г. стартира първият проект в интернет "Декомунизация" за преосмисляне на тежките последици от комунистическия режим. Също не е огласен за сътрудник.

Борислав Скочев е известен като автор на изключително сериозното и единствено засега документално изследване за най-големия концлагер за политически противници на БКП – „Концлагерът Белене”.



Сайтът desebg.com

Сайтът desebg.com, който основах през 2011 г., днес се е утвърдил като най-сериозната медия за дейността на бившата Държавна сигурност и платформата, на която са публикувани онлайн над 500 документи на репресивния апарат на БКП, десетки онлайн досиета на сътрудници на комунистическите служби във властта след 10 ноември 1989 г. и активно работи за преосмислянето на тоталитарното комунистическо минало и преодоляване на неговото влияние до днес.

Борислав Скочев е известен като автор на изключително сериозното и единствено засега документално изследване за най-големия концлагер за политически противници на БКП – „Концлагерът Белене”.От 2011 г. досега списвам сайта сам, а самият аз съм проверен за принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА още през 2009 г. като водещ журналист, а след това неколкократно съм искал проверки от Комисията по досиетата (виж документите на края на публикацията – ТУК).

Автор съм и на десетки документални изследвания за различни престъпления на комунистическия режим и сценарист на документалната поредица на БНТ „Отворени досиета”, посветена на жертвите на диктатурата на БКП.

Така че и в desebg.com няма „ченгета”, каквито са се привидели на Леа Коен.

Препечатих статията на журналистката Даниела Горчева, тъй като тя документално и с назовани източници разкрива дейността на Пепо Коен като един от многото съдии от „народния съд”, действали в цялата страна през 1945 г.

Неверни внушения

В никакъв случай не намирам за верни внушенията, които г-жо Коен приписва на Даниела Горчева (двете имат отколешен задочен спор), че баща ѝ е бил „злодей №1”. Такова твърдение изобщо няма в текста на журналистката.

Още по-малко внушението, направено от г-жа Коен, че текстът на Даниела Горчева дава „материал за тезата, че евреите са виновните и основните изпълнители на Народния съд, съсипал елита на нацията и установил болшевизма по цялото земно кълбо и в България в частност”. Такова твърдение, теза или извод също няма в текста на Даниела Горчева.

Това са сайтовете, за които г-жо Коен твърди, че са „наситени с ченгета” в своя текст, който между другото е публикуван в личния блог на Весислава Танчева (пиар и активист на сдружението „БОЕЦ”, прочуло се със сигнали срещу прокуратурата и властта, чийто лидер Георги Георгиев, бивш изключен член на ГЕРБ, е свързван от някои медии с подсъдимия по делото КТБ бивш шеф на банката Цветан Василев, фалираната по времето на кабинета Орешарски на БСП и ДСП).

Манипулативно

Със сигурност, ако г-жа Коен беше изброила сайтовете поименно, щяхме да се запознаем с нея в съда, но това е отделен въпрос.

Нейното твърдение обаче не само е неистинно, но е и манипулативно. Защото с него г-жа Коен създава впечатлението, че тя е станала жертва на някаква организирана кампания от сайтове на „ченгета” или от сайтове, в които работят „ченгета”. А това изобщо не е така.

Убеден съм, че г-жа Коен зае, че обикновено в думата „ченгета” се влага смисъла, че тези хора са агенти на Държавна сигурност.

Това може да е удобно за нея, но няма нищо общо с истината и не отговаря по никакъв начин на фактите.

Не очаквам извинение. По-скоро съм учуден как зрял човек с претенция може така леко да създава неверни и манипулативни внушения.