Габровски обяви кога ще се срещне с БСП, ДБ и БВ

Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС е изпратил покани до трите парламентарни групи

Николай Габровски, снимка: БГНЕС

Николай Габровски, снимка: БГНЕС

БСП, ДБ и Български възход са поканени на среща в четвъртък с проф. Николай Габровски в Народното събрание. Покани са изпратени до всички партиите, като с останалите - ПП, ДПС и "Възраждане" срещите са в петък. По време на разговорите проф. Габровски ще представи визията си за съставяне на правителство с първия мандат и ще потърси подкрепа за такъв, предаде БГНЕС.

Припомняме, че по-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова отново заяви, че няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС. Партията ще отиде на среща с Габровски от уважение, но няма да подкрепи негов кабинет.

"Какъвто и кабинет да предложи, това е кабинет с първия мандат на ГЕРБ. Въпреки всички спекулации, включително и в медиите, че БСП и ГЕРБ са се разбрали, ще отидем утре, за да му кажем: уважаваме Ви като професор и лекар, но не Ви подкрепяме нито Вас, нито правителство, предложено от Вас, защото зад него стои ГЕРБ и Бойко Борисов, заяви Нинова.

Тя припомни решението на Националния съвет на БСП, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, с мандат на ДПС и с мандат на „Възраждане“. Когато бъде връчен третият мандат, Националният съвет на партията отново ще бъде свикан и той ще реши какво да правим, каза Нинова.

От „Демократична България" също заявиха, че ще се срещнат с проф. Николай Габровски, номиниран за премиер с мандата на ГЕРБ-СДС. „Още когато го номинираха, ние заявихме че ще направим среща с него, за да му обясним защо не можем да го подкрепим”, коментира Атанас Атанасов. Като причина той изтъкна корупционните практики на правителствата на Бойко Борисов. „Нищо не може да промени мнението ни за подкрепа на първия мандат", заяви Атанасов. Асен Васил заяви, че най-вероятно от ПП няма да уважат поканата, тъй като не виждали смисъл. От партията призоваха ГЕРБ-СДС да намери подкрепа и след това заедно да седнат и да обсъждат 16-те точки, които предлагат от "промяната". "Възраждане" също ще откаже поканата за среща с проф. Габровски. 

Ако проф. Габровски не успее да убеди депутатите да гласуват предложения кабинет, трябва да върне мандата. Така при второто връчване той ще бъде получен от ПП. От партията на Петков и Василев обаче най-вероятно ще го върнат веднага, тъй като обявиха, че няма да правят правителство на малцинството. Така ще се стигне до връчване на третия мандат, който Румен Радев може да даде на партия по избор. Политолози, социолози и журналисти гадаят за няколко варианта, сред които и правителство на БВ с подкрепата на "хартиената коалиция" - ГЕРБ, ДПС и БСП. Засега обаче нито един от лидерите и партийните остриета не подсказват какви са най-вероятните хипотезите за съставяне на кабинет.