Ген. Атанас Запрянов: България вече да заеме истинска съюзна позиция в НАТО

Всички страни от източния фланг на НАТО се усилват от съюзни сили, а България остава като незащитена, като страна с ниска отбранителна способност

ген. Атанас Запрянов

ген. Атанас Запрянов

"България вече трябва да заеме истинска съюзна позиция в НАТО, след като беше достатъчно пасивна. Щом се взема решение за задействане на отбранителните планове, за България има такъв план. Той предвижда не ние - със собствени сили да си повишаваме готовността, а съюзни сили да ни окажат съдействие и да се развърнат в България при необходимост", заяви пред БНР ген. Атанас Запрянов, бивш заместник-министър на отбраната.

По думите му всички страни от източния фланг на НАТО се усилват от съюзни сили, а България остава като незащитена, като страна с ниска отбранителна способност, което е опасно и за НАТО, не само за нашата страна.

Присъствието на сили на Алианса в Черно море е и в интерес на българската сигурност, заяви бившият заместник-министър на отбраната:

"Присъствието на НАТО в Черно море е сдържащ фактор, но не може да бъде заплаха за руския военноморски флот, тъй като силите на НАТО имат отбранително значение. Алиансът не демонстрира заплаха към Русия, а демонстрира отбранителни мерки".

Ген. Атанас Запрянов беше категоричен, че не става въпрос за военна операция на Русия в Украйна с ограничени военно-политически цели, а става въпрос за война с решителни стратегически цели - овладяване на Украйна и промяна на нейния курс:

"Путин преследва решителни цели. Той вече е заложил на военното решение и виждаме, че все повече и повече руски военни навлизат на украинска територия. Опитите на дипломацията и на политиката да го убедят да спре ще бъдат безрезултатни". 

Всичко, което се извършва на политическо и дипломатическо ниво, е второстепенно за руското ръководство, смята ген. Запрянов.