Граждани в Пловдив искат махането на символа на съветската окупация Альоша

Над стотина пловдивчани и гости от страната се събраха днес в подножието на паметника на съветския окупатор Альоша с искане той да бъде незабавно демонтиран от хълма Бунарджика в Пловдив. Участниците в протеста настояха на негово място да бъде издигнат монумент на български национален герой - Левски или Ботев. Гневните пловдивчани и гости от страната изтъкнаха, че не е нормално на най-високото място в стария град да се издига символ на армия, която е окупирала България, а днес пролива без основание невинна кръв в Украйна. Те издигнаха плакати с надписи „Вън Русия от България“, "За един по красив град. Да освободим Альоша от наряд" и "Русия- Империя на злото". 
Протестната акция бе организирана от д-р Светослав Раянов, който на днешния ден преди една година счупи с чук плочата на МОЧА в София и даде старт на демонтажа му.
На събитието говориха общинските съветници от „Демократична България“  Владимир Славенски и  Йоно Чепилски, които предложиха премахването на съветския войник от хълма, както и бившия подуправител на БНБ Мартин Заимов и адвокат Станислав Станев, който до сега е организирал няколко протестни акции срещу войника с шмайзера.

Паралелно с протеста се проведе и контрапротест от комунисти и путинисти, които бранят символа на окупатора. Те блокираха достъпа до самия паметник, а полицията ги охраняваше.

Адв. Станев коментира, че няма яснота дали контра акцията е законна, а и защо МВР е допуска. Ако няма нарушение на обществения ред от русофилите, защо Община Пловдив е допуснала две противостоящи събитие в едно и също време, след като уведомлението за протест от противниците на Альоша е депозирано отдавна и тогава е нямало входирано друго, пита юристът.