Гюров: Ако можехме да манипулираме машините щяхме ли да сме втори?

Андрей Гюров

Андрей Гюров

ПП отрече обвинението на БСП, че техният лидер Кирил Петков държи кодовете за машините на вота.

"Категорично няма начин кодът и резултатите от машинното гласуване да бъдат манипулиурани", каза пред БНТ председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Кодът се контролира от ЦИК. Ако ние от ПП имахме достъп и можехме да го манипулираме, щяхме ли да бъдем втора политическа сила, а политическата сила на бившия министър на електронното управление да бъде шеста политическа сила? Това се прави само с цел да се хвърлят димки, за да избяга ГЕРБ от отговорност да състави правителство", заяви Гюров.

"Ако ние имахме достъп и го манипулирахме, дали щяхме да бъдем втора политическа сила?", попита риторично Гюров и попита дали ДБ, които имаха министър на електронното управление в лицето на Божидар Божанов щеше да е едва шеста в НС. 

Гюров потвърди, че "хипотезата за кабинет на малцинството не е приключила".

"Ние сме готови да поемем тази отговорност", каза още той и обвини, че именно ГЕРБ бягат от нея.

Той обвини партията на Бойко Борисов, като заговори за чувалите от магистрала "Хемус", с които били вдигнати хотели във Велинград, добави кюлчетата от спалнята на лидера на ГЕРБ и за пореден път отрече твърденията за нередности по меморандума с "Джемкорп", като уточни, че е прекратен.

"Законопроектът (за промени в Изборния кодекс – б. ред.) беше внесен от БСП, но от него не остана почти нищо, всички последващи поправки бяха внесени от ГЕРБ. Ние сме заявили много ясно, че това е един опит да бъде откраднат гласът на българските раждани с цел да продължи да се усвояват средствата и да се крадат данъците на българските граждани, посочи председателят на ПГ на ПП.

"Два месеца след изборите нямаме никаква изразена идея от първата политическа сила как може да сформира правителство и какви ще бъдат целите на такова управление. Затова поехме инициативата, излязохме с една много ясна позиция и гаранции за успеха на едно такова правителство на малцинството. Виждаме, че има напрежение в ГЕРБ и в БСП. Все още има време да се осъзнаят и да оттеглят своите предложения в зала. Тогава ние ще сме готови да поемем отговорността за правителството на малцинството. От другите политически сили няма никакви разговори за приоритети. Единствената друга коалиция е хартиената коалиция, която по някакъв странен начин сплотява силите на статуквото", почерта Андрей Гюров.