Хепатитът на детето от Бургас е от непознат вид

"Изследванията на пробите, взети от детето, лекуващо се от остър хепатит в бургаската болница, показват, че не се отнася за хепатит от познатите досега видове на този вирус", заяви пред БНР д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести.

"В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови в утре", допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра.

Детето, което е на 5 години, е постъпило в Инфекциозното отделение на Университетската многопрофилна болница за активно лечение с обща отпадналост и завишени чернодробни ензими, съобщи заместник-директорът на здравното заведение д-р Светослав Тодоров:

"Лечението е протекло без усложнения. Детето е изписано в задоволително състояние с терапия за дома и проследяване съответно. Нищо по-специфично няма на този етап. Лечението включва защита за черния дроб, симптоматично повлияване с медикаменти, ако има гадене, повръщане, диария."

Извършена е дезинфекция на детската градина, която е посещавана от 5-годишното дете, боледувало от остър хепатит в Бургас. Наблюдават се контактните лица, съобщиха от РЗИ – Бургас.