Херо Мустафа: Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице

Нашето изявление, че "никой не е над закона", е аксиома във всяка една демокрация, заяви тя

Херо Мустафа

Херо Мустафа

"Не е моя работа да призовавам за оставката на което и да било длъжностно лице", заяви Херо Мустафа, посланик на САЩ по повод позицията на посолството на САЩ, в която дипломатическата мисия изрази подкрепа за правото на мирен протест и за исканията за независима съдебна система, подвластна на върховенството на закона.

"Ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона", се казваше в позицията на посолството, публикувана в понеделник.

На въпрос на "Свободна Европа" дали това означава подкрепа за исканията на протестиращите, които са основно две - оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев посланик Херо Мустафа отговори по електронна поща:

"Не е моя работа да призовавам за оставка на което и да е длъжностно лице. Изявлението ми е относно ценностите, които ние в Съединените щати изповядваме. През последната година САЩ и България укрепихме нашето стратегическо партньорство, като издигнахме на ново ниво сътрудничеството си за благото на нашите два народа", каза Мустафа.

Във вторник медиите забелязаха автомобила на посланичката пред Министерския съвет в София, която обясни, че е била там по покана на Бойко Борисов:

"Днес посетих премиера Борисов по негова покана. Обсъдихме много теми, включително нашето изявление от миналата нощ, протестите в България, успехът на България в присъединяването към ERM-II".

"Демонстрациите в България тази седмица и демонстрациите в Съединените щати в последните месеци показват силата на гражданското общество в нашите страни. Правото на мирно събиране е основно право във всяка една демокрация и ние искахме да заявим, че държим на това право в един важен период, както за Съединените щати, така и за България. Репликата "никой не е над закона" в позицията на посолството предизвика разнопосочни коментари.

На въпрос на "Свободна Европа"  дали има предвид конкретна фигура в България Херо Мустафа отговаря:

"Нашето изявление, че "никой не е над закона", е аксиома във всяка една демокрация. Това се отнася еднакво до всички – бизнесмени, служители на държавата, членове на правоприлагащите институции, независимо от тяхното материално състояние или социален статус. Законът трябва да се прилага еднакво към всички".