Христо Иванов от Тюркиян чешма: Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане

Лидерът на "Демократична България" положи цветя на Тюркиян чешма

Лидерът на "Демократична България" положи цветя на Тюркиян чешма

 Лидерът на „Демократична България” Христо Иванов посети района на Бенковски, Кърджалийско и положи цвета на Тюркиян чешма – символ на бунтът на турци и мюсюлмани срещу комунистическите репресии и Възродителния процес. На днешния ден през 1984 година милиционерски куршум убива 18 месечната Тюркиян по време на мирен протест срещу преименуването. Ето какво написа Иванов на страницата си във фейсбук:

„Днес, на годишнината от трагичните събития в Могиляне, заедно с мои колеги отдадохме почит пред жертвите на т.нар. “възродителен процес” на Тюркян чешма - знаково място за бруталните репресии по време на насилственото преименуване, извършено от комунистическия режим. Това е едно от най-уродливите престъпления на тоталитаризма и ДС. Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане.
Големият идеал за свободна европейска България може да бъде постигнат само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така като и България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване на българските институции от мафията.”