Христо Иванов: Русия иска пак както преди да договаря със САЩ сфери на влияние

Христо Иванов

Христо Иванов

"Искането на Русия силите на НАТО да напуснат България, не е неочаквано, това е една дългосрочна тяхна позиция, която иска да се върнем в ситуацията, в която Русия и САЩ договарят сфери на влияние. И Русия да се спазари директно дали ние ще бъдем член на НАТО. Не можем да позволим Русия да си говори с някой друг какво да се случва на нашата територия. Днес е поредния път, в който чухме такъв тип конструкция. Удовлетворен съм, че днес премиерът реагира много бързо. България е направила своя суверенен избор и всеки трябва да го уважава. Време е в Кремъл да разберат, че ако искат да изграждат равноправни и дългосрочни отношения с държавите от Източна Европа не могат да ги третират като някаква сфера на влияние", каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов в предаването "Лице в лице" пред бТВ.

"Разбирам нетърпението и го споделям като гражданин, но управлението, което е поето от една доста сложна коалиция има нужда от технологично време, за да приведе в действие определени процеси. И това се отнася не само до съдебната реформа. Виждам обаче как нещата постепенно влизат в ритъм и съвсем скоро ще видим поне закона за съдебната власт да бъде внесен. Текстовете са готови, има нужда от политическо съгласуване, което се надявам съвсем скоро да завърши. Очаквам скоро закриването на специализирания съд и прокуратура, без да създаване други форми на специализация. Очаквам в рамките на следващата седмица да започне процесът на разглеждане на това законодателство, както и да започне процедурата по избиране на новия състав на инспектората на Висшия съдебен съвет - органа, който да чисти гнилите ябълки от съдебната система", допълни Иванов.

"Мотивите за оставката на главния прокурор Иван Гешев са на лице. Гешев е осъществил това, което конституцията съдържа - освобождаване на един магистрат заради действия, с които ерозира престижа на съдебната власт. ЕСПЧ ни е осъдил за думи на Гешев. Да не говорим за множеството критики към България, станала обект на санкции но Магнитски", каза още той.

"Умерен оптимист съм, че ще можем да намери база за разговор с опозицията. ГЕРБ се ангажираха с това, че трябва да се преструктурира ВСС. ДПС заговориха за техни предложения за промени в конституцията. Ледът се пука. Следващата седмица ще предложим комисия, за да започнем разговор за съдебна реформа и възможния конституционен консенсус", прогнозира Христо Иванов.