Илхан Кючук: Разговаряйки за историята ще загубим разговора за миналото

Илхан Кючук

Илхан Кючук

„Двустранният въпрос между България и Северна Македония трябва да бъде разрешен. Има формулирани конкретни предложения, формулирани като 5+1, от българската страна съвместно с европейските институции. Те са на вниманието на властите в Скопие. Те възнамеряват да дадат отговор в съвсем кратък срок. Не виждам основания защо да не се разговаря допълнително по тях“, каза пред БНР eвродепутатът от „Обнови Европа“ Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.

„Има пътна карта, има 6 условия, които България е сложила на масата. Предстои да се отговори от македонска страна на тях. Говорим за инфраструктурни проекти – някои от тях вече се развиват. Тоест, нека да кажем – България да преразгледа своята позиция на база това, което беше постигнато през последните години. За да не остане регионът в сивата зона, той трябва да се превърне в интегрална част от съюза. Явно е, че трябва да бъдат дадени сериозни гаранции, че договорът от 2017 г. ще бъде спазен“, допълни той.

Евродепутатът смята, че сега в РСМ има политическа воля за още по-силен ангажимент и отлагането на въпроса за следващите няколко месеца крие рискове от вътрешна и външна дестабилизация. 

„Разговаряйки за историята, на мен ми се струва, че ще загубим разговора за миналото. Осъзнавам, че историческият разговор е много важен, но и разговорът за бъдещето е много съществен“, коментира Илхан Кючюк в предаването „Преди всички“.

Според Кючюк предстои сложен процес – да покажем, че имаме историческо минало, но сме си взели и поуките от историята и тръгваме да надграждаме.

Той попита кое пречи да имаме много по-рационален и по-стратегически поглед към отношенията ни със Северна Македония и подчерта, че продължава да пречи това колко малко знаем един за друг.

„И ми се иска новото правителство да гледа на Република Северна Македония не като на проблем, а като на стратегически ресурс. Да имаме план-програма, външнополитическа и тези идеи, залегнали в програмата, да бъдат сериозно финансово подплатени и да се използва включая европейския инструментариум.“

„Огромна трагедия, която се случи на македонския народ. Изживяват го всички, независимо дали са македонци, албанци, турци, бошняци, сърби. Виждам огромната скръб в лицата на хората. Не правят изключение и политиците“, разказа той във връзка с тежката автобусна катастрофа на АМ „Струма“.