Има нещо гнило, но не в Дания, а в комуникацията между Томислав Дончев и Красимир Каракачанов

Има ли сериозна криза в конструкцията на държавността и в националната сигурност на страната?

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Сетих се за Хамлет и крилатата му фраза: „О, има нещо гнило в Дания!” За България обаче ми е думата!
И тъй, вицепремиерът Томислав Дончев, отговарящ за европейските фондове, имал достоверна информация и уведомил колегата си - другия заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната, че негови служители - "чиновници" по думите му, са пряко замесени в поредица от действия, застрашаващи непосредствено националната ни сигурност. Силовият министър не знаел!!! "Щял да провери и да вземе мерки", казал Дончев, цитиран от "24 часа". "Ако някой се е заигравал с темата, ще бъдат взети мерки", ангажирал се Каракачанов. "В организирането на истерията са участвали както външни фактори, така и български политици, чиновници и евангелски пастори. Това е кампания, която продължава с месеци“, заявява още вицепремиерът Дончев.
Странно е нали? Вицепремиерът по еврофондовете уведомява ресорния вицепремиер по сигурността и министър на отбраната!

Следват логичните въпроси:

- Откъде вицепремиерът Дончев се е сдобил с тази информация? И защо, ако я е получил той, с нея очевидно не е разполагал и отговорният за това негов колега Каракачанов?
- Чужди или наши служби са предоставили тази информация на вицепремиера Дончев? Ако Томислав Дончев е получил информация от наши служби, защо те не са я съобщили и на ресорния вицепремиер Каракачанов? И защо Дончев не е запознал с нея първо колегата си Каракачанов, а после медиите? Нали са коалиционни партньори!? Ако пък информацията е от чужди служби, защо са предпочели да я предоставят първо на вицепремиера по евро фондовете, а не на ресорния вицепремиер по сигурността и министър на отбраната?

Ситуацията поражда и други съществени въпроси. Ако нашите служби са уведомили Дончев, но не и Каракачанов, тогава излиза, че има много сериозна криза в конструкцията на държавността и в националната сигурност на страната! Или пък най-вероятно този казус се използва с чисто политически и пропагандни цели за уреждане на вътрешнокоалиционни отношения, което също е не по-малко опасно за политическата ни стабилност и националната ни сигурност.
Има нещо гнило, нали?