Има съгласие за отваряне на граничния пункт Рудозем-Ксанти

Реалистичният срок е началото на идната година

Михал Камбарев

Михал Камбарев

Постигнато е съгласие на най-високо политическо ниво за отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти за преминаване на леки автомобили до 3,5 т.

В началото на следващата година е реалистичният срок за отваряне на българо-гръцкия пункт, каза депутатът Михал Камбарев след визитата си в Комотини и откриването на газовата връзка.

"Моето посещение там беше свързано с отварянето на ГКПП Рудозем-Ксанти. Срещнахме се и с Кирил Петков и с Мицотакис. Поставихме проблема. Там беше и областният на Ксанти, който също потвърди, че се работи по този проблем и постигнахме съгласие, че това КПП ще бъде отворено в най-кратки срокове. Което означава, до 15.09. гръцката страна потвърди, че строежите ще завършат. За съжаление не можем веднага да отворим пътя, тъй като предстои издаване на самия пункт, на тестове по трасето и на мрежата. Най-вероятно януари е реалистичният срок, в който да го отворим, но добрата новина е, че имам съгласие вече на най-високо политическо ниво между двамата премиери. Така, че от тук нататък вярвам, че не може да бъде спряно отварянето на това КПП, имайки съгласие на всички нива и имайки инфраструтурната свързаност. Така че, един проблем, който мисля, че 27 години стои на дневен ред, много се радвам, че ще бъде решен."