Инж. Петър Попов: Ако Украйна не победи, следващите сме ние

Петър Попов

Петър Попов

Чешкото правителство взима комплексни мерки срещу разпространяването на проруска пропаганда, публичната подкрепа за руската агресия в Украйна и инспирираните от Кремъл  протести, маскирани като борба с инфлацията и бедността. В днешното издание на "Видимо и невидимо: Контрапропаганда" представителят на българското самоуправление в Чешката република инж. Петър Попов коментира по-важните от тях.

От 24 февруари 2022 г. досега чешката полиция е образувала 95 наказателни дела срещу граждани на страната, чиито действия или изявления могат да се тълкуват като публична подкрепа за руското нахлуване в Украйна и за продължаващата повече от година война. Вече има 67 обвинени лица и дори 1 осъден на шест месеца лишаване от свобода участник в митинга срещу бедността, върху чиито дрехи бяха пришити емблемите на ЧВК "Вагнер" и буквата Z. 

Посланията на първия митинг от 11 март, както и на този от 16 април са копие под индиго на руските пропагандни тези: инфлацията (която в Чехия е 15%), е предизвикана от войната в Украйна, привнесена е от Запад, следователно тази война трябва да спре. Най-крайните призиви са страната да излезе от НАТО и ЕС. Очевидно моделът е един за цял свят, коментира инж. Попов, но реакцията на обществата е различна. "Чешкото общество е преживяло нацизма, преживяло е комунизма, сега преживява ужасите на руската агресия в Украйна: унищожаване на градове, отвличане на деца, разрушаването на инфраструктурата на държавата, жестоко отношение с пленниците. В Белгия започна международно разследване на зверствата на руската армия в Украйна, Чехия изпрати хора от чешката полиция да участват в тази група, събира и самостоятелни доказателства за зверствата на руската армия. Това не може да бъде окачествено по друг начин освен като геноцид, категоричен е инж. Попов. 

Друга начин, по който "се дресира руската мечка", е проследяването на финансови потоци, свързани с Русия. Чешкото финансово министерство създаде специално финансово-аналитично звено, което се занимава с откриването на имоти, закупени от руските олигарси - например в Карлови Вари и Ческе Крумлов, за да може след края на войната парите от евентуалната им продажба да се използват за обезщетенията, които Русия ще плати на Украйна. Бяха блокирани активите на чешкия клон на руската Сбербанк. Нищо подобно за съжаление не се случва в България - констатира гостът.

Могат да бъдат направени поучителни паралели между партии от двете страни - чешката извънпарламентарна партия " Закон, уважение, експертиза" (PRO) на Индржих Райхл, и българската партия "Възраждане" на Костадин Костадинов. Еднотипни са антинатовските и антиевропейските им послания, приличиат си и техните привърженици, и двете партии използват футболните агитки на митингите си, за да провокират безредици. Всичко това е маскирано като борба с бедността и запазване на националния суверенитет. В същото време десетки привърженици на " Закон, уважение, експертиза" от няколко дни спят на улицата пред сградата на правителството, вместо да работят. 
"Чешкото общество е твърдо убедено, че Украйна ще победи и всячески ще ѝ помага, защото ако не победи, следващите ще бъдем ние" - каза в заключение инж. Петър Попов.

Гледайте целия разговор на Калин Манолов с инж. Петър Попов: