Иван Анчев: Руското проникване е не само вредно, но и пагубно за България

Иван Анчев

Иван Анчев

"Стокхолмски синдром", страх от "руската мечка", и лични зависимости: така обяснява  фактът, че редица български управления си затварят очите пред руската заплаха Иван Анчев, председател на Центъра за изследване на глобалните заплахи.

Според Анчев, гост в предаването "Видимо и невидимо: Контрапропаганда", борбата с руските шпиони, с хибридните атаки, с корупционните портали в съдебната система, с русофилското съдържание на учебниците по история, изисква огромна политическа воля и много лична смелост, която той не вижда в сегашните български политици. "Въпреки някои отделни действия на "Демократична България", която дори има раздел "Депутинизация" в своята програма, и на "Продължаваме промяната", на практика промяна не се забелязва. Явно има вътрешнополитически интереси, заради които лидерите предполагат, че този тип говорене трябва да бъде намалено или прекратено" - анализира антихибридните усилия на управляващите гостът. "Ние виждаме, че държавният апарат - независимо дали говорим за специални служби, правоохранителни служби, дали говорим за съдебната власт или за прокурорската колегия, те са инфилтрирани до безкрай от хора, зависими не само от русия, но и от криминални елементи и икономически интереси. Цялата система, която изграждат, е точно руският олигархично-криминален модел на функциониране на държавата, където всеки може да бъде смачкан, за да бъдат изпълнени целите на тези, които са на върха на пирамидата" - категоричен е той. 

Иван Анчев е твърд поддръжник на идеята да се лустрират всички бивши комунистически агенти в специалните службите и политиката. Това ще е много трудна битка, дава си сметка той, и за да бъде споделена, първо трябва да има ясна политическа воля от една политическа сила, която да застане ясно и категорично на тези позиции. "Нужни са и едни отдадени хора, може би 20-30 души в някакъв специален отдел, които да имат абсолютно пълните оперативни възможности и правно-нормативни възможности да поведат борбата с руското влияние в българската икономика и политика. Защото това няма да стане с палиативни мерки,  няма да стане с призиви от типа: "Ето ние сега ще почистим нашата къщичка!", защото видяхме, че  като Борисов беше главен секретар, къщичката на МВР ставаше все по-мръсна и по-мръсна".  

Иван Анчев приема идеята за лустрация чрез отнемане на достъпа до класифицирана информация, лансирана през 2015 г. от тогавашния депутат от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев, но според него отнемането на този достъп трябва автоматично да води до напускане на държавния апарат. В противен случай може да се стигне до куриозни ситуации като тази с преназначаването на друга длъжност в ГДБОП на жената на т.нар. "Нотариус", на която  е бил отнет достъпа по класифицирана информация, но тя е останала в структурите на службата.
Според госта в  "Контрапропаганда" е много е важно и обучени и специализирали в западни правоохранителни академии на съюзнически държави офицери от българските служби да бъдат ефективно използвани. "До едно примерно 10 години след политическата промяна в България в Първи факултет в Академията на МВР продължаваха да преподават същите преподаватели, които са преподавали в Държавна сигурност. След това наши офицери се изпратиха в Академията на ФБР в Куантико, в Международната правоохранителна академия в Будапеща, на други места. Ако вече не са напуснали службите, сега те са на най-много средно управленско ниво в тях. Тези хора трябва да са на ръководни постове в МВР!" - препоръчва Иван Анчев. 

Целият разговор на Калин Манолов с Иван Анчев можете да гледате: