Иван Демерджиев:МВР провежда пиарски акции срещу купувачите на гласове

Иван Демерджиев

Иван Демерджиев

Акциите срещу купувачите на гласове ми изглеждат като пиар акции. Няма ефект от тях, хващат се дребни риби. Това обяви по Нова ТВ бившият министър на МВР и Правосъдието Иван Демерджиев. 

Преди списъците с купувачи на гласове се правеха вътре в МВР и се извършваше профилактика, а сега имената им се въртят публично, но МВР не действа. Голяма част от хората, които са в тези списъци са такива - занимават се от години с това. Някои от тях имат досиетата, осъждани са. Ако някой е имал желание да работи по тях е можел да го направи доста по-рано. В МВР сме оставили един доста солиден списък с хора, които се занимават с престъпна дейност, а когато дойдат избори се включват веднага. Но не съм чувал след моето излизане от МВР, да се работи по тези хора. Резултатите на полицията трябва говорят, че тя действа обективно, а не обслужва дадени политици и партии. Такава е ситуацията по отношение на двете ДПС-та. Добър герой в този филм няма. Не съм чул нито една акция срещу активист на така нареченото ДПС – Ново начало. Сега едни хора се почувстваха репресирани от нещо, което подкрепяха през годините, заяви Демерджиев, намеквайки за групата около Ахмед Доган. 

Демерджиев смята, че очевидно се изграждат зависимости, които се задействат в определен момент.  Зависимостите могат да са чрез делата на трупчета, чрез събирането на компромати. Така се пораждат неадекватните действия на институциите. За това в тази ситуация е важна личността на бъдещия главен прокурор. Но дори  и изберат от ВСС Сарафов, президентът може да откаже да издаде Указ, казва Демерджиев. Според него спиралата, по която върви държавата е низходяща и е наложително промяна в политиката.