Ивайло Дичев: Радев е суетен човек, който се скара с всички, решението е в програмен кабинет без експерти

Ивайло Дичев

Ивайло Дичев

"В началото на 90-те години парламентът беше пълен с литератори, но това време мина. Генералите и лекарите също са много предпочитани. Проф. Габровски беше начин, за да се скрие ГЕРБ. Акад. Денков е умерен и учен човек. Посоката с експертите е много опасна, защото те имат едно решение и се унищожава дискусията, в която участват гражданите. Цялата партия брани Бойко Борисов. Очаква се нов лидер, но такъв човек не се появява. Това е нормалната смяна на партийни председатели". 

Това заяви пред Нова нюз проф. Ивайло Дичев, преподавател по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Нямам нищо против Даниел Митов, но той няма да е нов лидер, защото повтаря това, което казва Бойко Борисов. Акад. Денков ще продължи политиката на "промяната". От ПП държаха страната в някакви нормални граници, но се оставиха да бъдат предадени от ИТН и са в сложни отношения с БСП. Те не са добри политици. Не виждам какво можем да критикуваме за принципните им позиции за съдебна реформа и за войната в Украйна. Не акад. Денков може да променя в тази посока. Има и версия, която е възможна - да се направи програмно правителство, на което да му се възложи какво да извърши. В него може да няма политически фигури, но те да изготвят какво да бъде свършено. Технократът е опасна личност, защото прикрива политическата отговорност. "Български възход" е най-вероятната партия за третия мандат", каза още Дичев. 

"Президентът Румен Радев прекрачва някакви граници, които са неприятни. Той казва, че бил създал ПП. Радев също беше изваден от Корнелия Нинова отникъде. Позициите на Радев са мистерия. Едно време мислех, че иска да завладее БСП, след това, че ще прави нов проект, сега малко се е сближил с ГЕРБ, но Радев се скара с всички. Президентът се изказва по всякакви въпроси. Явно по характер е суетен човек. Вероятно има и по-сериозни мотиви за поведението, които не знаем", коментира анализаторът.