"Софийска вода": Няма да има режим за софиянци заради подаването на вода за Перник

"Категорично няма никаква опасност за водата в София. Думата е контрол. "Софийска вода" спазва много добри контролни практики. Всичко това гарантира, че ние непрекъснато наблюдаваме какви са наляганията и водоподаванията за столицата. Категорично мога да заявя, че ние във всяка една минута имаме информация за водоподаването и няма никаква опасност за нашите клиенти. В язовир "Бели Искър" към момента има 9 млн. кубика вода. За столицата от този язовир идват към 3 млн. кубика месечно. Ние поддържаме баланса. По никакъв начин няма да застрашим водоподаването на столицата. Цифрите са динамични и предпочитам да говоря със средни цифри. За Перник ще отиват около 700 000 кубика". Гаранцията е в контрола,  наблюдаваме през цялото време какви са наляганията и потоците и в София няма да стане като в Перник", заяви пред бТВ Васил Тренев, изпълнителен директор на Софийска вода.

Той гарантира, че няма да има нарушение на водоснабдяването и посочи, че не се очаква да има какъвто и да било воден режим в София.

"Язовир Бели Искър може да бъде пълен до 13 млн. кубика", добави той и обясни, че 25% от водата в София идва от Бели искър, около 3 млн. кубика, останалите 75% са от язовир Искър.

"Категорично искам да опровергая твърденията, че може да има някакъв режим за софиянци заради подаването на вода за Перник. Загубите на вода в София са около 45%. За последните 5 години ние сме свалили тези загуби с 10%", обяви той.