Кадиев: Най-големият проблем на депутатската заплата е защо се получава без да ходиш на работа

Според хората политиката е най-добрият бизнес, убеден е той

Георги Кадиев

Георги Кадиев

Най-големият проблем на депутатската заплата е не толкова размерът й, колкото защо се получава без да ходиш на работа“, коментира пред бТВ бившият депутат Георги Кадиев.

По думите му по правилата на парламента дори без да стъпиш на работа и без да имаш разрешение от председателя, вземаш една трета от заплатата си.

„Ако пък получиш разрешение, както Пеевски получаваше, то е уведомителен режим, просто пишете: „Няма да бъда на работа следващия месец поради лични проблеми”, получавате 100%. И тогава човек си задава въпроса – добре, средният българин работи на 8-часов работен ден и му броят минутите, в които е на работа, защо народният представител може да взема каквото и да е парче от заплатата си, без изобщо да стъпва там”, каза Кадиев.

Според Кадиев хората трябва да са наясно, че политиците са отражение на обществото и не могат да са по-различни.

„Ако обществото масово крие доходи, ако взема пари под масата, за да не плащат осигуровки, естествено, че политиците ще правят същото нещо и това няма как да се спре”, каза той.

„Част от функцията на политиците е през тях ние да мразим своите лоши страни. Ние постоянно проектираме върху тях нашата алчност, завист, проклетия и лакомия, за да можем да се освободим от тези си лоши характеристики и да ги нахейтим в лицето на бедните политици. Добре е да си даваме сметка за това как употребяваме политиците, а не постоянно да се оплакваме, че те ни употребяват не по предназначение. И е много добре политиците да са наясно с тази психологическа динамика, която е много тежка”, отбеляза социалният антрополог Харалан Александров.

Георги Кадиев заяви, че е много скептичен към качеството на имуществените декларации:

„Те по никакъв начин не показват пълната картина. Има достатъчно законни начини да скриете имущество и куп незаконни. Примерно, законен начин е цялото имущество да бъде на фирмата, която имате, а вие декларирате просто едни дялове. Тук никой не оценява акциите. Вие просто декларирате 20 процента от дружество Х или 100% от дружество Y. Това дружество дали има 100 имота, дали има 1 имот, никой не знае. Може това да са милиони или милиарди. Според мен стойността на акциите на транспортния министър е много по-голяма от всички доходи, които е декларирал. Може да прехвърлите имущество на децата си, които са над 18 г., те са друго семейство, край, излизате от имотната декларация, можете да направите офшорна компания”.

Кадиев допълни, че е против публикуването на тези декларации, защото така се създават жълти новини. Той каза още, че в списъка има над 10 000 души и
КПКОНПИ няма ресурса да ги проверява.

Георги Кадиев допълни, че според хората политиката е най-добрият бизнес:

„Защото масово в политиката влизат хора, които са се провалили някъде другаде и си намират работа там и е пълно с такива”, каза той.