Кънчо Кожухаров: Сред „обикновените руснаци" няма невинни

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Руснаците векове наред са изповядали тезата, че съседите им могат да ги нападнат, и затова те трябва да ги нападнат превантивно. Това е позволило държавата да се разрасне до огромни размери, но тъй като има все по-нови съседи, трябват и все повече завоевания. На новите територии се заселват така наречените "етнически руснаци", въпреки че руска нация няма. Територията постепенно се русифицира. За 400 години това са 17 млн кв км, което прави  горе-долу по 100 кв км на ден", описва механиката на руския империализъм писателят Кънчо Кожухаров, автор на книгата "Империя на пошлостта". Според него огромната територия позволява от ранна детска възраст да втълпяват на обикновените руснаци, че живеят в най-великата страна на света, и така да го "излеят в калъпа" на имперското мислене, от което той не е мръднал и досега. 

Фалшифицираната история подхранва съвременния руски империализъм. Сред "обикновените руснаци" няма невинни. Няма и неинформирани - чухме в телефонни разговори как съпругите на руски войници ги окуражават да изнасилват и убиват украинки.Дори руските дисиденти са "либерални империалисти"според Кожухаров. 


Най-ужасяващото съвремено проявление на този империализъм е насилствената депортация на 210 000 деца от окупираните територии на Украйна. русия нарича това "хуманитарна кампания за защита на сираци и деца, изоставени в зоната на конфликта". "Това са кражби на деца. На практика това е съвременно еничарство. Случвало се е и в България през 19 век, да си спомним брошурата на Раковски "Преселение на българите в Русия", връща се към историята писателят. Според него през последните дни освен деца, окупираните територии напускат и много цивилни, сред които със сигурност има бягащи военни.

Такова чудовищно авторитарно, автократично общество, каквото е руското, просто няма място в съвременния свят. Проблемът е, че 16% от българите се кълнат в русия и смятат войната в Украйна за оправдана. "Това са по груби сметки към 800 000 души. Горе-долу 800 000 души бяха тези хора и техните семейства, които получиха след 1944 властта над нещастната България, и които си развяваха байряка из нея продължение на 45 години открито политически,а сега още 30 години - икономически" - констатира писателят. Според него фундамент на русофилите е мутиралият комунистически елит, който се преструва на демократичен. Но тъй като тези хора са много кресливи и злоупотребяват с думи като демокрация, свобода и справедливост, обикновения българин трудно прозира истинската им същност. 

От месеци русия полага мащабни усилия да замрази войната, която губи,като манкира, че прави усилия за постигане на мир. През това време обаче Кремъл подготвя следваща агресия - с много повече оръжия и много по-опасна. русия няма да се ограничи само с украйна, ще нападне и Европа, това е изключително агресивна държава" - прогнозира Кънчо Кожухаров. Той обаче е категоричен, че мобилизацията на придворни миротворци в европа в полза на русия за постигане на фалшив мир няма да успее.

Целият разговор на Калин Манолов с Кънчо Кожухаров: