Карадайъ: Трябва да се направят промени в конституцията без да се засяга полето на ВНС

Мустафа Карадайъ

Мустафа Карадайъ

Трябва да се направят промени в конституцията без да се засяга полето на ВНС. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на брифинг в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

"Станахте свидетели на това, че представихме на всички парламентарни групи нашите идеи за промяна в конституцията като част от съдебната реформа", каза Карадайъ. Според него реформите не трябва да се разглеждат като смяна на персони.

Той посочи, че от ДПС са се видели с председателите на ПГ на ПП, ГЕРБ, БСП и "Възраждане", с изключение на "Демократична България".

Лидерът на ДПС заяви, че трябва да се направят промени в Конституцията без да се засяга полето на ВНС. Според него, ако се прекрачи полето на ОНС и отидем до ВНС, може да не се стигне до промени.

"Уреждаме въпроса с ВСС, като сегашния го разделяме на два висши съвета - Висш съвет на съдиите и Висш съвет прокурорите", каза Карадайъ.

Той обяви, че ДПС предвижда тези, които влизат по право да не участват във ВСС, а именно председателите на ВКС и ВАС, гл. прокурор и министърът на правосъдието, като членовете на съветите да се състоят от по 13 души и да се избират с мнозинство от две трети.

Карадайъ подчерта, че от ДПС предвиждат още преразглеждане на въпроса с правомощията на главния прокурор.

"Предлагаме уреждане на въпроса с индивидуалната конституционна жалба", каза Карадайъ. По думите му ДПС предлага отпадане на ограничението за двойното гражданство.

Общините очакват и се молят за помощ в кризите, а премиерът обявява, че ще им праща проверки, каза Карадайъ.

"Има смесване на властите в държавата. Докато бях в Брюксел разбрах, че премиерът пред медиите е обявил, че събира информация, води разследвания, щял да арестува. Естествено в Брюксел му чухме пак пред медиите да обявява кой е бил престъпник, кой е бил корумпиран и разказва как той подготвя доказателства. Общините бедстват, детски градини, училища болници не могат да си плащат сметките. Имаше бедствие в няколко общини, най-вече в Родопите. Общините с оскъдните си средства и помощта на лични средства и частните усилия на местните хора решаваха проблемите си по времето на бедствията, а г-н Петков привика областни управители. Досега както разбираме никъде няма преведена и една стотинка след бедствията, които ги видяхме през медиите. Общините очакват и се молят за съдействие от помощ в тези кризи и за тока, и за бедствията и за сметките, които не могат да плащат, а г-н премиерът обявява, че ще им праща проверки. Нарушителят на конституцията щял да им праща проверки, а не съдействие и помощ", каза още Карадайъ.

По думите му Кирил Петков става рецидивист по нарушение на конституцията, защото има разделение на властите и разследванията не са негови правомощия.

"Той се опитва да се държи поне с изявленията малко като монарх, като цар Киро", каза още Карадайъ. По думите му нещата са сериозни.